Donnerstag, 28. April 2022

Kad zadimi na sve strane

 





Tačno u 4 sata i 20 minuta, 20. aprila, stotine “pušača” su londonski Hyde Park prekrili dimom. Ljubitelji kanabisa širom svijeta slave taj dan (engl: 4/20) kao dan pušača, tzv. “420 day”.

Razlog: Pet prijatelja iz Kalifornije, koji su sedamdesetih godina prošlog vijeka pokušavali pronaći napuštenu plantažu marihuane, dogovorili su da se sastaju svakog dana u 4:20 popodne.

Uz temu:

20 aprila obilježava se “International Stoner Day”, posebno na američkim univerzitetima. Ali i u Londonu: „U međuvremenu, praznik je postao poznat i van granica SAD... U londonskom Hyde parku, na primjer, hiljade “pušača” se sastaju svake godine i zahtjevaju da se marihuana legalizuje u Engleskoj. Policija uglavnom toleriše kolektivno kršenje zakona. A zašto 20. april? "Jedna teorija je da je 420 nekada bio interni policijski kod za krivična djela vezana uz drogu marihuanom."

Studenti u SAD ovog dana, u ovo vrijeme, bivaju tačniji nego na bilo kom predavanju.

Tačno u 4:20 popodne, desetine hiljada mladih ljudi, od kojih se većina nikada ranije nije srela, istovremeno izvade upaljače, i uživaju u džointu i magiji trenutka: kolektivno i javno razbijaju kontroverzni američki zakon . I to tačno u 4:20, na 4/20, kako se u SAD zove 20. april. Za samozvane “pušače” ovo je više od samo puke akrobacije brojeva, već posvećenost životnom stavu, protest protiv još uvijek strogih kazni za ilegalnu upotrebu kanabisa u većini američkih država.”

(express)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen