Sonntag, 24. April 2022

Fury nokautom pobjedio Whytea

 






Kakav furyozan meč! Ludilo na Wembleyu s nokautom završetkom A tek kakav nokaut udarac!

Pobednik nad Klitschkom Tyson Fury (33) odbranio je titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji protiv izazivača Dilijana Vhytea (34) pred 94.000 gledalaca na londonskom stadionu Wembley. Meč je završen nokautom sekundu prije kraja šeste runde. I to kakvim!

Kada su svi već očekivali pauzu, Fury je aperkatom pogodio Whytea u bradu. Whyte pada. Pokušava da ustane na noge, ali se snažno ljulja. Sudija Mark Lyson prekida borbu.

Fury: „U ime Isusa Krista pobijedio sam u borbi u svojoj domovini. Mi smo Spartanci!” I dalje: „On je bio težak protivnik. Ali se nije borio sa bilo kojim bokserom. Nego sa najboljim.”

Da li će se nakon ovog meča povući sa ringa?

Fury: „Obećao sam svojoj divnoj ženi Paris. Da će nakon ove borbe sve biti gotovo. Sada moram održati riječ. To je bila posljednja borba Gypsy Kinga.”

I nešto o samom meču. U prvoj rundi, oba boksera su se međusobno ispitivala. Fury, u engleskim nacionalnim bojama crveno-bijelo, u početku prepušta komandu Whyteu. Ovaj pokušava dužom, vodećom rukom, ali ne može da se probije kroz odbranu šampiona. Posljedica: Njegov ugao prije početka četvrte runde zahtijeva kratke udarce. Ali, odmah na početku četvrte runde Britanac, rođen na Jamajci, dobija jedan udarac desnicom. Odgovor Whytea: On i dalje nastavlja da napada!

To se uopšte nije dopalo sudiji Lysonu, koji teškaše šalje u njihove uglove, uz sudijsku: za Furyja ("Pauza je kad ja kažem da je pauza") kao i za Whytea ("Ne udarati!"). To baš i nije pomoglo!

40 sekundi prije kraja runde, Whyte udara glavom o Furyjevo rame. Obrva mu puca. Ponovo sudija mora da interveniše. Lyson kaže Whyteu: „Ti si ipak profesionalac!“ I Fury je opet nešto čuo: „Ti si svjetski šampion, i ti se tako ponašaj“. Prije pete runde, sudija ponovo upozorava oba boksera i kaže: „Ovdje nema ulične tuče! Ostanite čisti!"

Fury iz runde u rundu postaje sve bolji, a onda sekundu prije kraja šeste runde izazivača šalje na pod. Kraj borbe. Kraj Tysona Fjurija kao boksera. Ili će se ponovo vratiti?

Epski show prije početka meča! Nakon ulaska Whytea na ring, stadion je postao jedan sjajan bioskop. Na ekranima stadiona pušta se video koji prikazuje vrhunce Fjurijeve karijere. Pjesma "American Pie" od Dona McLeana. Tada “Gypsy King” napušta svoju kabinu i u stadion ulazi uz pjesmu “Sex on Fire” grupe Kings Of Leon. Nosi crveno-bijeli ogrtač, na rukavicama ima englesku nacionalnu zastavu. Zatim sjeda na tron u blizini ringa. Masa navijača urla.

Show bolji od bilo kojeg holivudskog filma.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen