Sonntag, 3. April 2022

Ekspedicija u dubinu

 

Nijedno mjesto na zemlji nije tako neistraženo kao morsko dno. Fotograf Uli Kunz spušta se do čudnih stvorenja ugroženog svijeta. Ronilac se spušta u morsku dubinu uz obale Tasmanije. More je ispralo ogromne pećinske sisteme u tamošnjem krečnjaku.



Čovjek šteti stanovnicima morskih dubina


Mnogi stanovnici okeana izgledaju krhki – kao što je meduza kruna (ispod). Ronioci primjećuju destruktivni utjecaj ljudi na gotovo svim mjestima (desno gore, kod Norveške). Stare zamke mogu postati smrtonosne zamke za ribe kao što je bakalar (desno ispod).



Kolos sa škrgama

Susret s najvećom ribom na zemlji: jaja i larve rakova uz obale Božićnih ostrva privukli su kita-ajkulu. Može narasti i preko dvanaest metara.



Gost u rasadnicima mora

Malo je mjesta sa toliko biodiverzita kao što su koralni grebeni. Opružne zvijezde vole da se drže mjesta sa jakim strujama (lijevo gore); Stotine vrsta riba su kod kuće u grebenima (lijevo dolje). Jedna vrlo brzo nestaje iz vidika, meduza latinskog naziva Ptychogastria polaris – a velika je samo dva centimetra.



Vječni zakon prirode: jedi ili ćeš biti pojeden

Dio je prirodnog ciklusa da sljepulje love strvinu na morskom dnu (desno gore). Ovaj ciklus sve više narušavaju invazivne vrste kao što su morski ježevi. Oni bukvalno jedu šume morskih algi bogate vrstama (odmah ispod). Morske anemone (ispod) se, između ostalog, hrane planktonima.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen