Montag, 4. April 2022

Slikovite fanfare u divljim Tatrama

 


Kako leži svijet obasjan mjesečinom; 

kako je blagoslovljen mir kojim ga grli! 

Vjetrovi moraju utihnuti, 

jer, ovaj sjaj je tako nježan...

Prekrasan kao u pjesmi Theodora Storm (1817–1888) i predimenzioniran poput moćne zore na nebu, mjesec nestaje iza vrha planine Giewont (1895 metara) u poljskim Zapadnim Tatrama kod Zakopana. Poljski fotograf Grzegorz Momot (44) uspio je snimiti ovu fotografiju u 10.30 sati u podnožju lokalne planine svog rodnog grada. Zakopane (oko 27.000 stanovnika) je zimski glavni grad Poljske. Svake godine u grad dođe oko tri miliona skijaških turista. Svjetski kup u skijaškim skokovima redovno se održava na poznatoj skakaonici Wielka Krokiew (zadnji put 16. januara).

U proljeće i ljeto, ski staza se oprašta - sigurno i nježno kao što mjesec zalazi iza planine Giewont.


Uz temu:

Tatre (slovački: i poljski: Tatry) su planinski lanac koji se prostire na granici Slovačke i Poljske. Najveći dio planine s najvišim vrhovima nalazi se u Slovačkoj uključujući i najviši vrh Gerlachovský štít s 2655 metara.

Planinski lanac se nalazi u sjevernoj Slovačkoj i južnoj Poljskoj površine od oko 750 km ² od čega se 600 km ² nalazi se na području Slovačke. Tatre su jedini planinski lanac iz karpatske skupine koji je alpskoga tipa. Tatre su najviše planine Karpata s 25 vrhova viših od 2 500 metara nadmorske visine. Glavni dio Visokih Karpata je ledenjak. Tatre također dijele crno morski i baltički sljev. Najviši dio Tatri su Visoke Tatre.

(bams)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen