Dienstag, 2. März 2021

Zelenilo nade





Champs-Élysées je sve što definiše Francusku. Nažalost, sve što ne ide tako dobro. Vrijeme je za preuređivanje i sadnju stabala.

Champs-Élysées budućnosti bi trebao bi biti zeleniji, električni automobili trebali bi kliziti ulicama, a šetačima bi trebali biti ponuđen bio-snack, od stern kuhara.

Sve izgleda vrlo jednostavno na kompjuterskim animacijama arhitekata.

Član Zelenih, Christophe Najdovski je član kabineta gradonačelnice Pariza Anne Hidalgo od 2014. godine. Već više od šest godina socijalista Hidalgo vodi upravo onu politiku koju bi Reinhardt i Chiambaretta tako željeli za Champs-Élysées: Ona želi da Pariz od grada automobila pretvori u grad bicikla. Prije pola godine Hidalgo je ponovno izabrana na funkciju uz obećanje da će zasaditi 170 hiljada stabala. Po jedno stablo za svako dijete rođeno u vrijeme njenog drugo mandata. Toliko o simbolici. A Najdovski se brine za implementaciju obećanog.

On je od 2020. godine "MonsieurVégétalisation", službenik za sadnju u gradskoj vijećnici.

Šest godina prije toga bio je poznat kao "Monsieur Vélo", jer je organizovao izgradnju 320 kilometara novih biciklističkih staza.

Najdovski sada priča o ogradama od kupina i voćnjacima u gradu, i uz komentar „Posadili smo 57 stabala jabuka i krušaka“, rado priča o urbanim mini šumama („Drveće mora biti vrlo blizu ljudima“), priča o ozelenjavanju gradske autoceste („ Stvorit će prstenastu šumu oko Pariza "). Jedan od najskupljih gradova na svijetu postaje sve zeleniji i zeleniji.

Da li je drvo novi statusni simbol? Najdovski kaže: "Ne, naprotiv. Sadimo za ljude koji nikada ne izlaze iz grada, koji nemaju drugi dom van grada i koji ponekad žele jednostavno dodirnuti travu."

(sdz)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen