Sonntag, 28. März 2021

Jasna poruka: "Humanrights"!

 


Na početku kvalifikacija za SP Njemačka je pobijedila Island sa 3:0 u Duisburgu, a domaćini su utakmicu iskoristili za slanje poruke organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.

Prije meča igrači Njemačke su na terenu pozirali u crnim majicama, a preko svake od njih bilo je napisano veliko bijelo slovo. Članovi Elfa rasporedili su se tako da su poslali parolu "Human Rights" ili Ljudska prava.

To je poruka organizatorima Svjetskog prvenstva u Kataru.

Skandal s dodjelom organizacije SP-a 2022. Kataru, koji je tu čast prema svjedočenju mnogih na kongresu Fife 2011. doslovno kupio, postao je daleko gori posljednjih godina. Naime, tamo je na izgradnji stadiona i popratne infrastrukture poginulo najmanje 6.5 tisuća radnika, objavio je nedavno ugledni Guardian, pozivajući se na izvore iz Bangladeša, Indije, Nepala i Šri Lanke.

Iz tih zemalja je na katarska gradilišta došla jako jeftina radna snaga. Guardian piše da je od 2011. do 2020. poginulo 5927 radnika iz tih zemalja, a još 824 poginula radnika su iz Pakistana. To su podaci prikupljeni iz veleposlanstava tih zemalja u Kataru. Guardian ističe da je stvarni broj poginulih radnika daleko veći jer nema podataka iz Kenije i Filipina, još dviju zemalja iz kojih dolaze jeftini radnici od kojih mnogi skončaju u Kataru. Strani radnici tamo žive u nehumanim uvjetima, rade i po dvije smjene dnevno, a mnogi od njih počinili su samoubojstva. 

S druge strane, Katar službeno priznaje samo 37 smrtnih slučajeva na gradnji objekata za SP, a poslodavci su za gotovo 80 posto smrtnih slučajeva uzrok smrti opisali kao "prirodan".

Njihovo ponašanje ogorčilo je ljubitelje i nogometaše širom svijeta pa tako i Norvežane. Haland i ekipa prosvjedovali su prije dva dana na kvalifikacijskoj utakmici za SP kod Gibraltara.

(sport)

Na sve stadione na kojima će se igrati WM 2022.  stiže se za 171 minutu

(tekst koji slijedi objavljen je u časopisu BamS dana 12. februara 2021. godine, nakon odigravanja finala Svjetskog klupskog prvenstva 2021, u Kataru)





Na sve stadione Svjetskog prvenstva 2022. za 171 minutu

Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru počinje 21. novembra iduće godine. Organizatori obećavaju da će to biti najbolji turnir svih vremena.

U svakom slučaju, bit će to Svjetsko prvenstvo najkraćih razdaljina od 1930. godine, kada se Svjetsko prvenstvou to vrijeme igralo na tri stadiona u Montevideu, Urugvaj.

Obilazak autom svih stadiona, obavljen u vrijeme održavanje klupskog Svjetskog prvenstva, trajao je svega 2 sata i 51 minutu, uključujući jednu zaobilaznicu i dva zaobilazna puta.

Cijelo Svjetsko prvenstva za 171 minutu!


Organizatori iz Katara su prvobitno planirali da se prvenstvo igra na do 13 stadiona. Ali to je bilo previše za emirat, koji je inače vrlo male površine. Već su postojale dvije arene u Dohi, a šest van nje, sa oko 67 kilometara između njih, mjereno od juga prema sjeveru.

Počinje na jugu, na stadionu Al Janoub. Tu je sve spremno, parking ispred stadiona je ogroman - i prazan.

22 kilometra dalje, a 24 minute vožnje nalazi se stadion Al-Thumama. Okolina stadiona je još u gradnji,

Zatim dolazi međunarodni stadion Khalifa. Tamo je održano Svjetsko prvenstvo u atletici 2019. Odmah pored je "The Torch", „Baklja“, neboder u obliku olimpijske baklje.

Malo više gužve je oko sljedeće arene, Ras-Abu-Aboud, koja je vrlo blizu luke. Ona je još uvijek u fazi gradnje. Znakovi oko nje ukazuju da je zabranjeno fotografisanje i snimanje...

Sljedeća dva stadiona su poznata sa nedavno održanog klupskog Svjetskog prvenstva. Gradski, Education City stadion, na kojem je odigrano finale toga prvenstva, i stadion Al-Rayyan, na kojem su odigrane polufinalne utakmice. Ovaj stadion ima gotovo direktnu vezu sa tržnim centrom. Oba stadiona su nove gradnje - i bez nekog posebnog šarma.

30 kilometara istočnije nalazi se stadion Lusail, u istoimenom gradu koji je nikao iz zemlje u posljednjih 20 godina. Stadion još nije završen, a još uvijek traju i radovi u stambenom naselju oko stadiona.

Još 30 kilometara sjevernije, praznom i savršenom autocestom sa pet traka, nalazi se posljednja arena, u kojoj bi sve trebalo početi. Svjetski kup u Kataru otvorit će se na stadionu Al-Bayt 21. novembra 2022. godine.

Svjetsko prvenstvo sa osam stadiona koje se mogu obići za manje od tri sata. Osam stadiona koji će biti demontirani, preuređeni, ili na neki drugi način korišteni, nakon finala 18. decembra 2022.

Poslednji pogled na kilometarsat u autu: na ukupno 143 kilometra – mogu se vidjeti svi stadioni.


Za usporedbu: Na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj 2006. godine, razdaljina između stadiona u Minhenu i Hamburgu je iznosila 777 kimometara, a u Brazilu 2014. godine, udaljenost između stadiona u Rio De Janeiru i Manausu iznosila je 2.851 kilometar.

U svakom slučaju, biće to Svjetsko prvenstvo sa najkraćim razdaljenama.

A kako bi bilo sa hodanjem od jednog do drugog stadiona?

Toga sigurno neće biti u Kataru...

(bams)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen