Samstag, 27. März 2021

Širom svijeta – Slike sedmice

 


Svijet ponovo cvjeta
U Španiji, koja je u početku bila surovo pogođena pandemijom, mnoge stvari sada cvjetaju. Pozorišta i restorani su otvoreni, a na Ballermannu se klanjaju pred naletima gostiju iz zemalja njemačkog govornog područja. Na slici, korisne biljek cvjetaju, a u katalonskom gradu Lleidi beharaju stabla breskvi.


Preko korijenja i stijenovitih terena
Nikada prije nije prodavano toliko E-bicikala kao od početka krize korone. Brdski biciklisti rado otkrivaju šta je važno u ovom sportu, preporučuju ture za početnike i profesionalce, od jednostavnih šumskih staza, pa do onih teških staza u planinama. Izbor i ponuda planinarskih biciklističkih staza je svakim danom sve veća. Daleko od gradske gužve, na čistom zraku.

Ko se odluči za biciklo, odlučio se za zdravlje.


Lockdown u četiri kvadrata

Gore može uvijek biti. Jedan pogled u “Coffin Homes” u Hongkongu pokazuje život jednog čovjeka, koji mora stanovati u četiri kvadratna metra. Zbog nedostatka prostora i higijene, stanari ovakvih stanova, koji više liče mrtvačkom kovčegu, često su podložni kriminalu, ali i najtežim bolestima. Jedan od njih je i Simon Wong (64), na slici, koji puši cigaretu u njegovom smještaju veličine dva kvadratna metra. Ova vrsta stanova je zbog njihove veličine nazvana “Coffin Home”, (stanovi kovčezi). Za vrijeme lockdowna ljudi mogu napuštati svoje stanove samo ako imaju negativan korona test. Policija veoma oštro nadzire ograničenja izlazaka. Za ljude kao što je Wong, koji žive u mikro stanovima, ovakav život je prava noćna mora.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen