Donnerstag, 18. März 2021

Floyd Life`s Matter

 


Ona želi biti njegov glas. A želi i pravdu. Bridgett Floyd bori se za svog brata Georgea, kojeg je u maju prošle godine, policajac Derek Chauvin toliko dugo gušio dok nije umro. Čitav svijet to je vidio na video snimku. Sada je počelo suđenje bijelom policajcu iz Minneapolisa.

Nakon otvaranja suđenja, Bridgett je prenijela poruke ljudi, koji su poput nje bijesni zbog rasne nejednakosti i zajedničkog zakona. "Nepravda na jednom mjestu prijeti pravdi svima drugima", napisao je aktivista za građanska prava Martin Luther King.

Policajci koji su ubili Afroamerikance posljednjih su godina često oslobađani. Niko od ubica Michaela Browna u Fergusonu, ili Erica Garnera u New Yorku, nikada nije izveden pred lice pravde.

Sada se nacija nada da će novo suđenje u Minneapolisu donijeti poštenu presudu. Nikoga nije briga više od Bridgett, koja je od početka tražila optužbu za ubistvo. Blaga kazna izvela bi na barikade ne samo nju, već i pola države.

Na slici:

Poruke ljutnje: Demonstranti su na početku suđenja napisali svoje poruke na zidu ispred zgrade suda. Okupile su se stotine.

U ime njenog brata: Bridgett Floyd je najmlađa sestra Georgea Floyda. Nastavila se javljati, i osnovala fondaciju koja se nazvala imenom njenog brata, koja dodjeljuje stipendije mladim crnačkim studentima.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen