Dienstag, 23. März 2021

Prije 28 godina: Prve utakmice reprezentacije BiH

Na slici: Reprezentacija BiH, 1993.

stoje: Haris Karamehmedović, Faruk Hadzibegić, Safet Sušić, Predrag Jurić, Enver Lugušić, Rah.Suad Katana.

čuče:Blaž Slišković, Demir Hotić, Mehmed Baždarević, Mili Hadžiabdić i Sead Kapetanović

(fotografije Mili Toza Hadžiabdić/facebook 20210323)

*****

Utakmica u Genku, 9. marta 1993.

Davne 1993. godine 9. i 22. marta fudbalska reprezentacija BiH odigrala je svoje prve utakmice. Prvo smo slavili protiv domaćina Genka, da bi 13 dana kasnije bili poraženi sa 4:1 od njemačkog prvoligaša Kaiserslauterna u Koblencu.

U organizaciji nevladinih centara iz Dizeldorfa i dozvolu Fudbalskog saveza BiH u Koblencu su se pomenutog datuma okupili naši najbolji fudbaleri inače razasuti po cijeloj Europi kako bi odigrali utakmicu čiji će profit biti uručen za pomoć Bosni i Hercegovini.

Prva zvijezda Bosne i Hercegovine bio je današnji selektor Safet Sušić Pape, a kapitensku traku nosio je Blaž Slišković. Veliku ulogu u organizaciji ove utakmice imao je Demir Hotić tadašnji fudbaler Kaiserslauterna.

Prije utakmice njemačka televizija DSF uručila je donaciju od 10.000 tadašnjih njemačkih maraka za pomoć djeci Bosne i Hercegovine.

(18.12.2013.)

******

Utakmica u Koblenzu, 22. marta 1993.

22. marta 1993. godine, prije tačno 28 godina, u jeku stvaranja bh. nogometnog tima, odigrana je itekako bitna utakmica. Bio je to humanitarni meč između Humanih zvijezda BiH i Kaiserslauterna. Inače, meč je odigran u Koblenzu. To je bila druga utakmica Humanih zvijezda BiH, dok je prva odigrana 9. marta 1993. godine u Genku, prisjetili su se na Life.ba.

Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnot NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe. Iako rezultat nije bitan, važno je napomenuti da smo i tada trijumfovali u Genku, a poraženi smo od Kaiserslauterna u Koblenzu.

Tada su igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračkim kadrom bila je željna afirmacije. Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom to je bilo nešto posebno. Kasnije su to naglašavali.

Boje BiH tima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mili Toza Hadžiabdić, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara – kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

Selektor je bio Mirsad Fazlagić, ali zbog svih dešavanja nije mogao izaći iz glavnog grada BiH u prvoj utakmici. Reprezentaciju je sa klupe vodio Enver Ališić, a još su bili prisutni potpredsjednik saveza Josip Katalinski, menadžer Namik Filipović, sekretar Nijaz Merdanović i doktor Mirhan Kapidžić.

(22.03.2021.)

(Reprezentacija.ba)Na slici: Reprezentacija BiH, 1993.

stoje: Haris Karamehmedović, Faruk Hadzibegić, Safet Sušić, Predrag Jurić, Enver Lugušić, Rah.Suad Katana.

Čuće:Blaž Slišković, Demir Hotić, Mehmed Baždarević, Mili Hadžiabdić i Sead Kapetanović

(fotografije Mili Toza Hadžiabdić/facebook 20210323)

U tekstu objavljenom na portalu reprezentacija.ba izostavljeno je ime proslavljenog Veležovog internacionalca Milog Toze Hadžiabdića, a sa slika je očigledno (sa brojem 2 na leđima), da je igrao protiv Keiserslauterna, u Koblenzu, 22. marta 1993. godine. Njegovo ime sam naknadno ubacio u gornji tekst.

(tekst o utakmici u Genku, Belgija 18.12.2013.)

https://reprezentacija.ba/1673-video-zavirite-u-historiju-pape-baka-mesa-kodro-zaigrali-su-1993-godine-za-pomoc-bih

(tekst o utakmici u Koblenzu, Njemačka, 22.02.2021.)

https://reprezentacija.ba/321671-na-danasnji-dan-prije-28-god-odigrana-vazna-utakmica-boje-bh-tima-branili-su-bazdarevic-hadzibegic-susic-kodro-musemic-sliskovic

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen