Montag, 29. März 2021

Sat za Planetu zemlju

 



Uz najveće svjetske atrakcije, Stari most u Mostaru, kao i brojne znamenitosti širom BiH, u subotu 27. marta utonule su u mrak na sat vremena, u znak borbe protiv klimatskim promjena.

U sklopu globalnog pokreta, pod sloganom “Pokreni se za planetu”, ugašena su svjetla, sa ciljem podizanja svijesti o štetnosti klimatskih promjena i spas planete Zemlje.

Mostar se pridružio inicijativi Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF) uz gradove iz svih dijelova svijeta, ovog puta sa naglasakom na povezanost uništenja prirode sa učestalim izbijanjima bolesti poput COVID-19.

“Ove godine u okviru globalne inicijative ‘Sat za našu planetu’ glasno podsjećamo da još imamo šansu da ublažimo klimatske promjene i sačuvamo prirodu, a time i nas same od svakodnevnog izumiranja”, poručili su iz WWF-a. Svake godine broj učesnika u ovoj akciji povećava što je pokazatelj da se budi svijest o značaju ovog problema.

Pored Mostara, Sarajeva i Banje Luke, pokretu su se pridružili i drugi bh. Gradovi.

Sat za planetu Zemlju prvi put je održan u Sidneyu 2007. godine kao građanska inicijativa za podizanje svijesti o klimatskim promjenama, kada je WWF u Australiji predstavio svoju ideju kako da se građani zainteresiraju za temu klimatskih promjena.

To je dovelo do prvog gašenja svjetala u Sidneyu, u kojem je sudjelovalo oko 2,2 miliona građana. Već se sljedeće godine ovo pretvorilo u globalnu akciju, dok su klimatske promjene polako postale sve značajnija tema u našim životima.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen