Donnerstag, 11. März 2021

Putopisci novog doba: Balkansko kružno putovanje, Mostar, Bosna i Hercegovina, 2015.

                                   



24 juni 2015. godine, balkanska kružna tura,

Daleko, Balkanci, balkanska kružna tura, slike, Bosna i Hercegovina, mostarski most, rijeka, Mostar, Neretva, putopisne slike, svjetska kulturna baština

Ovog puta smo bili u Sarajevu puna dva dana, a od toga smo jedan cijeli dan proveli u Mostaru.

Ovaj grad sam prvi put vidio prije 11 godina, ako me sjećanje ne vara, kad smo drugi put išli na odmor u Hrvatsku. Tada sa našim djevojöicama, koje su još bile prilično male i radije bi ostale na plaži, sa njihovom bakom, koja je bila sa nama, nego da idu sa nama u Mostar. Ali morale ste tada proći, pitam ih danas, a zapravo se toga ne sjećate, čak ni kad vam pričam o tome. Što mi kazuje da se djeca ne sjećaju ničega takvog.

Ali ovog puta je bilo drugačije, suprug i ja već nekoliko godina idemo sami kad i gdje želimo, a ovaj put, Mostar mi je bio na vrhu liste želja.

Još se uvijek se dobro sjećam svog prvog posjeta Mostaru, nisam imala apsolutno pojma o Bosni, primijetila se blagi kulturni šok, ne negativan, ali jednostavno se razlikovao od onog, na koji smo se naviknuli sa turističkih tura iz Hrvatske, ili iz Italije .

I tada mi je bilo fascinantno, a ovog put još i više.


Samo putovanje, Neretva vas prati

Stigali u Mostar, fotografisano s mosta:

Onda gužva na putu do mosta


Na mnogim mjestima se mogu pronaći znaci opomene, kako se ne bi zaboravilo, kakvi su strašni ratni uslovi vladali i u Mostaru.


A mogu se vidjeti i ovakve slike:

Ispod čuvenog mostarskog mosta, mladić sa svojim psom, više puta je bacao prazne boce napunjene kamenjem u Neretvu, a prelijepi pas je neumorno ronio i vadio te boca, a zatim ih položio pred noge gospodara!



I onda naravno, vrhunac, Mostarski most, jedinstven po svojoj ljepoti, čak iako više nije original, koji je bio sagrađen u 16. stoljeću.

Most je u potpunosti uništen u Balkanskom ratu devedesetih godina, potrajalo je do 2004. godine, kada je ponovo otvoren, a improvizirani most je prestao obavljeti svoju funkciju.

Most u Mostaru je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine. S pravom, jer je fascinantna građevina.

Takođe je zaštićeno kulturno dobro i prema Haškoj konvenciji.

A onda, da završim, imam dvije vrlo posebne fotografije koje vam sad, ovdje mogu pokazati.



Gabi je na svom blogu postavila dvije fotografije iz 1967. godine. Bila je na odmoru, dok je još bila dijete, tada se sve ovo zvalo Jugoslavija.

Puno vam hvala, draga Gabi, što mogu koristiti obe slike bez ograničenja, ali aam uz slike napisala vaše ime.

Kako vrijeme leti, ..

Jednom nekada, pogled na grad i nekada poznati most.

Gabi je napisala da kvalitet nije tako sjajan, jer je presnimljen iz originala, ali svejedno, mislim da su obe slike baš sjajne!

Ovim završavam moj mali izvještaj iz Mostara, i sa moje strane uvijek imam preporuku da u nsvakom slučaju posjetite Mostar, jer za nas je zanimljivo šetati i upoznati strane kulture.

Ako neko već čeka na izvještaj iz Sarajeva iz 2015. godine, mora biti malo strpljiv, to će se pojaviti u obliku jednog gostujućeg priloga na putopisnom blogu, kada za to dođe vrijeme. Naravno, obavjestit ću vas!

Nakon Bosne i Hercegovine, putovali smo u Crnu Goru, pa će sljedeći izvještaj biti o Crnoj Gori, o Budvi, o moru, o planinama, kratko smo obišli nacionalni park, kupili pršut u Njegušima i bili u mauzoleju, hmm, da i bili smo na najjužnijoj tački u Crnoj Gori. Uskoro više o tome.

Želim vam ugodan odmor!

https://sinaundwolfiontour.wordpress.com/2015/06/24/balkanrundreise2015-mostar-in-bosnienherzegovina/


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen