Sonntag, 14. März 2021

Taj čudesni šareni svijet

 


Djeca rata

Abdel (7) drži u rukama jednu neeksplodiranu granatu. Pored njega sjedi njegov prijatelj Malik (9).

Njihove familije u Idlibu, u Siriji, drže jednu deponiju za municiju i ostatke artiljerijskog pribora. Rat u Siriji tutnji već deset godina. Za Abdela i Malika to je gorki realitet, ali i borba za goli život, istovremeno.


Krokodil progutao dijete

Dječak je, gledano spolja, izgledao netaknut, ali više nije bio živ. Na ostrvu Borneo jkedan osmogodiünjak sa njegovim bratom kupao se na jednoj rijeci u provinciji Kalimatan Timur, Jedan 6 metara dugi krokodil uhvatio nje djeöaka i progutao ga odjednom. Tek slijedeäeg dana stanovnici su ubili prždrljivca. Rasporili su ga, i iz utrobe izvulki dječaka, nažalost prekasno.


Proslava u sjenci

Sve u svemu, Južna Koreja prolazi kroz pandemiju bolje od Evrope. Ali i u Seulu ljudi žive zatvoreno, nema večera u restoranima, a najviše četiri osobe mogu biti zajedno na otvorenom. Kao i u drugom dijelu svijeta, ovo posebno pogađa ljude koji su stigli do svoje prekretnice u životu i žele to proslaviti. Nakon godina mukotrpnog rada, diplomci Univerziteta Yonsei samo su se virtualno oprostili. A onda, usamljeni bacali doktorske kape u zrak. I u slavlju, svi su moraju ostati najbliži sami sebi.


U paklu skakavaca

Nema prskanja blata ispod točkova motora – radi se o roju pustinjskih skakavaca!

A motociklista se našao tačno u sredi njih.

Kenija se suočava s najgorom pošasti skakavaca zadnjih decenija. Štetočine ugrožavaju žetvu.

Ipak, start-up firma "The Bug Picture" je u tome ugledala mogućnost profita.

Žele isekte prerađivati u stočnu hranu i gnojivo.

Sačekaćemo rezultat.

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen