Mittwoch, 31. März 2021

Iz stare štampe: Mladi Hercegovac i reklama za prevoz kočijama 1883.

 





U godišnjaku "Mladi Hercegovac, ili koledar Hercegovački, novi i stari, za prestupnu godinu 1884 (godina 12.)" štampanom u Mostaru, Tiskom Don Franje Milićevića 1883. godine, na stranici 9 objavljen je slijedeći oglas:


"KOD

Gosp. Jake Fabiani

U

METKOVIĆIM

i

KOD

Njegova zamjenika

Gosp. Vicka Fabiani

U

MOSTARU

Nalaze se Kočije i kola pod kiriju.

Za

Sarajevo, Stolac, i na suprot

Za

Metkoviće, i Mostar.


Kod iste Gospode

Nalazi se svakovrstno trgovište, Mastionica i dućan šavački;

i to sve dobre vrste i najjjeftinije."


Naslovna strana godišnjaka Mladi Hercegovac i reklamni oglas objavljen u njemu, o mogućnosti transporta i najma kočija i kola na relaciji Sarajevo-Metković, iz godišnjaka "Mladi Hercegovac ili koledar hercegovački, Mostar 1883" objavljeni su u Periodika-Rariteti, Biblioteka Historijskog Arhiva Sarajevo.

Tekst smo ovdje prenijeli onako kako je izvorno objavljen, bez ikakvih izmjena.

Tekst nas prije svega upućuje na štampariju Don Frane Milićevića, koja je otvorena 1872. godine u Donjoj Mahali u Mostaru.

Godina objavljivanja oglasa upućuje nas i na već solidno izgrađene puteve između Metkovića, Stoca Mostara i Sarajeva. Bilo je to vrijeme prije izgradnje željeznićke pruge od Metkovića do Sarajeva, te su putnici i roba pretežno prevoženi, ili konjskim karavanima, ili iznajmljivanjem kočija i kola, kao u slučaju ovog oglasa.

Željeznička pruga između Metkovića i Mostara je završena 1885. godine, od Mostara do Konjica 1889. godine, i konačno, spojena sa Sarajevom 1891. godine.

I nakraju objašnjenje jednog naziva "šavački dućan", što je onoga vremena biio naziv za trgovinu na malo, u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duhanom.


U prilogu: naslovna stranica godišnjaka Mladi Hercegovac, i 9. strana istog, sa gornjim oglasom, iz Historijskog arhiva Sarajevo.

Kočije u Srednjoj ulici u Mostaru i u Blagaju.


Priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrančić

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen