Samstag, 20. März 2021

Širom svijeta: Slike sedmice

 


Protiv hunte

Zaštićeni kacigama i metalnim štitovima, mladi demonstranti u glavnom gradu Mjanmara Yangonu protestuju protiv preuzimanja vlasti od strane vojske.

Sa natpisom “People”, hoäe da pokažu za koga se zalažu - za narod. Policija i vojska brutalno se bore protiv dobro organiziranog protesta šok bombama, suzavcem i bojevim mecima. Snage sigurnosti uhapsile su na hiljade ljudi. Početkom sedmice ponovo je bilo smrtnih slučajeva. Sindikati su zatražili generalni štrajk i desetine hiljada ljudi izašlo je na ulice u ime demokratije.


Kakvo jahanje!

Zimski sportovi u kaubojskom stilu: Jeff Dahl jaüe svog konja, iza njega njegov sin Jason drži se za uže i pokušava ostati na nogama.

Ski Joring ime je ovog vratolomnog alpskog sporta koji vuče korijene iz Skandinavije i održan je prošlog vikenda, po 73. put, u Leadvilleu u Koloradu.

Učesnici moraju na skijama preskočiti preko brežuljčića, utrkivati se kroz slalomske motke i ubosti kopljem pričvršćene kolutove.

Ove godine Dahlsovi su ponovo bili na visoko pozicionirani. Obzirom na koronu, takmičenje je održano bez prisustva publike. Događaj se uživo prenosio putem interneta.


Iz ruševina

Mjesto razaranja, trenutak molitve: između ruševina nekoliko bogomolja

Papa Franziskus moli za žrtve terora na Husch al-Bieaa, crkvenom trgu u Mosulu. 2014. godine „Islamska država“ proglasila je „kalifat“ u velikom gradu i počela brisati kršćansku manjinu i njenu istoriju. ISIS je protjeran iz Mosula 2016. godine, a njegove pristalice i danas izvode napade u Iraku.

Odvažni nastup pape na njegovom prvom putovanju u inostranstvo od početka pandemije korone, kojim želi pružiti nadu „da se kršćanska zajednica može vratiti u Mosul“.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen