Freitag, 5. März 2021

Rapsodija Rođenih u Splitu







Na današnji dan prije 48 godina

Podsjećanje na utakmicu u Splitu, na igralištu kraj Plinare. Bio sam prisutan. Nas petero, autom iz Mostara u Split, magistralom. Jedna od legendarnih utakmica Rođenih. Šta čovjek može reći nakon skoro pola vijeka. Kao da je juče bilo!


Hajduk – Velež 0:3 (0:0)

Split, 4. marta 1973. godine. Stadion Hajduka kraj Plinare. Gledalaca 20.000. Vrijeme oblačno i prohladno, teren pogodan za igru. Sudija: Maksimović (Novi Sad).

Strijelci: 0:1 Čolić (50), 0:2 Bajević (60), 0:3 Bajević (62).

HAJDUK: Katalinić, Bošković, Džoni, Mužinić, Buljan, Peruzović, Ivković (Jovanić), Hlevnjak, Nadoveza (Žungul), Jerković, Šurjak. Trener: Branko Zebec.

VELEŽ: Marić, Ristić, Prskalo, Čolić, Glavović, Pecelj (Kvesić), Topić, S. Halilhodžić, Bajević, Ledić (Čorluka), Vukoje. Trener: Sulejman Rebac.

Već smo se prisjetili Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1972-73, koja je bila jedna od najuspješnijih za bh. klubove. Najbolji bh. klub u tom prvenstvu bio je mostarski Velež koji je šampionat okončao na drugom mjestu.

Već smo se prisjetili Prvenstva Jugoslavije u sezoni 1972-73, koja je bila jedna od najuspješnijih za bh. klubove. Najbolji bh. klub u tom prvenstvu bio je mostarski Velež koji je šampionat okončao na drugom mjestu.

A jednu od najvećih pobjeda Rođeni su ostvarili na današnji dan prije 48 godina u Splitu. Desilo se to 4. marta 1973. godine na startu proljetnog dijela prvenstva, kada su – nakon 2,5 mjesečne zimske pauze – jedan od derbija 18. kola u Splitu odigrali Hajduk i Velež.

Jesenji dio prvenstva Mostarci su završili na drugom mjestu sa 25 bodova, odnosno bodom manje od prvaka polusezone Crvene zvezde. S druge strane, Splićani su bili deveti sa 15 bodova, ali su osigurali evropsko proljeće plasmanom u četvrtfinale Kupa pobjednika kupova (tri dana nakon utakmice s Veležom, Bile je čekao prvi meč četvrtfinala u Edinburghu protiv Hiberniana).

Oba kluba su ušla oslabljena u utakmicu: Trener Hajduka Branko Zebec nije mogao računati na bolesnog kapitena Dragana Holcera, dok je strateg Mostaraca Sulejman Rebac morao pronaći zamjenu za povrijeđenog reprezentativca Franju Vladića. Legendardni Sula je povjerenje ukazao Dubravku Lediću koji će biti jedan od najboljih igrača utakmice.

Oko 20 hiljada gledalaca na starom Hajdukovom stadionu kraj Plinare nije vidjelo mnogo uzbuđenja u prvom poluvremenu. Domaćin je imao terensku inicijativu, ali bez pravih šansi pred golom Envera Marića. I nastavak je počeo mirno da bi potom uslijedio 12-minutni blitzkrieg Veleža.

U 50. minutu je Marko Čolić dobio loptu od Jadranka Topića, napravio nekoliko koraka i onda sa 25 metara iznenada raspalio po golu Ivana Katalinića. Čuvar mreže Splićana ostao je ukopan, a lopta se zakoprcala u donjem desnom uglu. Velež je poveo, a nakon utakmice je mladi golman Katalinić priznao grešku koju je objasnio tremom jer se “više bojao splitske publike nego napadača Mostaraca”.

Desetak minuta kasnije Katalinić je ponovo vadio loptu iz mreže. Momčilo Vukoje je centirao s lijeve strane, pronašao Duška Bajevića koji je postigao neodbranjiv gol za 0:2.

Nije prošlo ni 120 sekundi a Velež je postigao i treći gol. Ponovo je strijelac Princ s Netertve Duško Bajević, ali je veći dio posla obavio Aleksandar Ristić koji je u redove Veleža 1970. došao upravo iz Hajduka. Osim što je asistirao Bajeviću za treći gol, Ristić je obavio veliki dio posla u odbrani potpuno isključivši Ivicu Šurjaka.

ako je Velež za samo 12 minuta postigao tri pogotka i mirno priveo utakmicu kraju, nanijevši prvi poraz Splićanima u sezoni na domaćem terenu. Najbolju šansu da ublaži poraz Hajduk je imao sedam minuta prije kraja, ali je udarac Slaviše Žungula zaustavila prečka.

Za igrača utakmice proglašen je Bajević, dok je u timu Hajduka bolji od ostalih bio Dražen Mužinić. Trener Mostaraca Rebac je, pored Bajevića, pohvalio sigurnu odbranu te Ledića i Vukoju u napadu, dok je njegov kolega Zebec čestitao Veležu na zasluženoj pobjedi.

Rođene je obradovao rezultat iz Zagreba, gdje je Dinamo pred 45 hiljada gledalaca pobijedio Crvenu Zvezdu 1:0, što je značilo da je Velež preuzeo lidersku poziciju na tabeli.

Valja podsjetiti da je, i pored nešto slabijeg plasmana u prvenstvu, Hajduk imao odličnu ekipu koja će tog proljeća igrati polufinale Kupa pobjednika kupova, gdje će Splićani biti nesretno eliminisani od Leedsa (0:0, 0:1) i propustiti veliko finale sa AC Milanom.

Dovoljno je spomenuti imena tadašnjih i budućih Hajdukovih asova i reprezentativaca – Buljana, Jerkovića, Šurjaka, Džonija, Mužinića, Žungula, Peruzovića, Nadoveze, Hlevnjaka – koje je s klupe predvodio jedan od najslavnijih jugoslovenskih trenera Branko Zebec.

Kada je riječ o Veležu: Mostarci nisu izdržali utrku sa Crvenom Zvezdom pa su Prvenstvo Jugoslavije u sezoni 1972-73 završili na drugoj poziciji što je bio dotad najveći uspjeh u historiji Rođenih.


Objavljeno na portalu scsport, dana 4. marta 2021.

link:

https://scsport.ba/na-danasnji-dan-prije-48-godina-rapsodija-rodjenih-u-splitu/?fbclid=IwAR2TG3qLUNK9Jpkh_YcW3NHbgaU04RB5TkH7fm-Q33YyWG7rIWpalzDm2Uw


(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen