Dienstag, 9. März 2021

Prilično daleko

 


Zemaljske usijane glave snimke svojih testova hrabrosti nazivaju "Dare Selfies", selfi izazova.

Vjerovatno se nikada neće približiti drami videosnimaka koji su nam sada stigli sa udaljenosti od 205 miliona kilometara.

Američka sonda Perseverance snimila je poduhvat vrijedan 2,4 milijarde dolara - njeno slijetanje na Mars. Brzinom od otprilike 20.000 kilometara na sat sonda je ušla u tanku atmosferu susjedne nam plenete, sastavljenu pretežno od ugljen-dioksida, razmotala padobran, oslobodila se toplotnog štita, upalila kočione rakete i na kraju sletjela u stari krater, stvoren udarom meteorita.

Bilo je to sedam dugih minuta NASA inženjerima, u Kalifornijskom Jet Propulsion laboratoriju, kojima nije preostalo ništa drugo nego da vjeruju svojoj tehnologiji i svojim vještinama programiranja. Nisu mogli intervenisati, jer signali sa Marsa putuju više od jedanaest minuta.

Rizik je bio velik: do sada je propalo više od polovine svih misija prizemljenja na Mars.

Kao i slike, jedinstveni su bili i audio snimci snimljeni i prvim trenucima nakon slijetanja.

Ugrađeni mikrofon snimao je mračnu, jezivu tutnjavu vjetra na ovoj dalekoj planeti.


Na slikama, u smjeru kazaljke na satu:

Skrivena poruka

Uzorak padobrana nosi moto misije u ASCII kodu: Dare Mighty Things („Usudite se biti moćni“). Formulacija potiče od američkog predsjednika Theodora Roosevelta.

Savršeno spušten.

Pogled na rover nekoliko sekundi prije nego što padne na tlo na Marsu. Na brodu je takođe i jedan

mali helikopter, koji će uskoro pokušati letove.

Nebeska dizalica

Preserverance je nosila piggyback modul sa osam kočionih raketa. Odvojio se 20 metara iznad tla i lagano spustio rover na tlo.

Zona slijetanja

Rover se spustio na dno kratera Jezero. Ovdje će tražiti tragove života. Prije oko 3,5 milijarde godina ovdje je bilo jezero, površine od 500 kvadratnih kilometara.

(focus)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen