Freitag, 12. April 2019

Taj šareni svijet – Slike dana


Proljeće se lagano izvlači iz zime. Pored ptica selica, znak proljeća su i brojni ulični zabavljači širom velikih evropskih gradova. Ispred Nacionalnog teatra u Bratislavi, Slovačka,  jedan od njih prolaznike zabavlja se velikim balonima od sapunice. Para po para, i eto finog obroka.

A jedan od najsigurnijih znakova da proljeće nezaustavljivo dolazi su biciklisti, penzioneri, u holandskom gradu Lisse, koji svoju obaveznu turu biciklima voze kroz polja tulipana, koji su upravo u jeku cvjetanja.

Da ima života i u područjima koja su sve do nedavno bila obuhvaćena žestokim ratnim dešavanjima, pokazuje slika sirijskih dječaka, koji su zabavu pronašli kod umjetnika – lutkara Walida Rasheda. On je svoju tačku sa lutkama izveo u improvizovanom pozorištu lutaka, u sred ostataka srušenih zgrada.

Na drugom kraju svijeta, u malezijskom gradu Putraya, održavao se godišnji internacionalni festival vazdušnih balona. Praznik za oči.

Istovremeno se u Velikoj Britaniji nastavlja trakavica oko Brexita. Izaći ili ne, pitanje je sad? Tokom demonstracija na ulicama Londona, ispred House og Parliament, susreli su se protivnik Braxita Steve Bray i zagovornik Joseph Afrane. Oči u oči.

U Venecueli se najveći dio stanovništva stavio na stranu samoproglašenog interims predsjednika Guaiadoa, a jedna žena pristalica, svoje lice je ukrasila bojama zastave Venecuele.

Širom Evrope su na proteste ustala djeca iz osnovnih i srednjih škola, protestujući protiv nebrige o klimi i uništavanju čovjekove okoline. U prvi plan je tokom protesta izbila djevojčiva Greta Thunberg iz Švedske, koju omladina širom svijeta smatra svojom predvodnicom u borbi za čistiju i zdraviju budućnost. Djevojčici je za dosadašnju aktivnost dodijeljena nagrada Zlatna kamera, a prilikom njenog nastupa, njene pristalice su stajale u redu, kako bi dobili autogram.
Za nju će se sigurno još dosta čuti.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen