Samstag, 27. April 2019

Hotel Neretva niče iz pepela - Mostaru se vraća nekadašnji simbol



26.4.2019.

15.4.2019.
Radovi na obnovi hotela Neretva, nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine, odvijaju se punom parom. Obišli smo danas gradilište jer nas je zanimao stadij obnove, a prema viđenom vrlo je izvjesno da uskoro dobiva novo ruho.
Ukupna vrijednost projekta, investitora iz Visokog, iznosi blizu 8,7 miliona eura. Obnovljeni hotel će prema najavama imati 83 sobe, a bit će urađen u skladu s najvišim svjetskim standardima. Ovaj biser austrougarske arhitekture, izgrađen je 1892. godine specifičnim stilom gradnje, pseudo-maurskim.
Kako se radi o nacionalnom spomeniku, hotel će nakon rekonstrukcije zadržati autentičan vanjski izgled. Podsjetimo, hotel je još 2005. godine trebao biti završen i zasjati u novom ruhu. Brojne poteškoće su pratile obnovu. Unatoč brojnim obećanjima na nastavak obnove se čekalo 13 godina. Sredinom aprila prošle godine nastavilo se izvođenje radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta. Planirani rok za završetak građevinskih radova je 365 radnih dana od spomenutog nastavka radova.
Mostar će njegovom izgradnjom dobiti još jedan luksuzni objekat, a samim tim će i grad dobiti urbaniji izgled koji i zaslužuje. Iako je svaki novi hotel za grad od velikog značaja, smatra Semir Temim, zamjenik predsjednika Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona, povratak kultnog mostarskog objekta smještenog na Trgu Musala, je od posebnog značaja.
-Hotel Neretva ima pedigre, svoju tradiciju, ime i priču, zbog čega sam siguran da će vratiti sjaj ovom dijelu grada te biti od velikog značaja za cijeli Mostar, a i turistima će dobro doći – istaknuo je Temim.
Neretva za Mostarce nikada nije bila običan hotel. Starija populacija zasigurno bi mogla ispričati razne priče koje su pohranili u svoju riznicu uspomena. Od otvaranja, hotel Neretva je bio sastajalište popularnih Mostaraca, ali i svih onih koji su dolazili u Mostar. Bio je omiljeno mjesto kako domaćih tako i svjetskih lidera.
(objavljeno na mostarski.ba, 27.4.2019.)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen