Dienstag, 16. April 2019

„Mostar moj grad“: Uskoro 5. knjiga iz edicije


Uskoro u štampu ide Peta knjiga iz edicije „Mostar moj grad”
Prvu recenziju poslao je Elvedin Nezirović, bez ikakve sumnje, prvo književno pero današnjeg Mostara.
“Peti nastavak serijala „Mostar moj grad“, koji priređuje Hamica Ramić u saradnji s mostarskom IC štamparijom, i ovaj put donosi seriju tekstova i dokumentarnih zapisa čiji je zajednički imenitelj grad Mostar. Radi se, naravno, o onom Mostaru koji se iz ljudskog sjećanja već odavno preselio u iskrzane fotografske albume i na knjiške police, o onom starom, nestalom Mostaru, o kme se još jedino nešto može doznati čitajući knjige poput ove.
Na jedan sasvim autentičan i, u današnje vrijeme, rekao bih, prijeko potreban način, peti nastavak ove neobične serije prikazuje mostarsku zbilju u različitim istorijskim epohama – od osmanskog perioda pa sve do danas – s ciljem da se na memorijski disk savremenog čitaoca pohrani jedna bitna činjenica: Mostar je oduvijek bio multikulturalan grad, grad etničkih i vjerskih razlika, koje su u svom međusobnom istorijskom prožimanju postajale Jedno – jedna autentična i nadaleko prepoznatljiva mostarska kulturna cjelina.
U pravoj poplavi literature koja se bavi literarizacijom bivše i dalje historije, knjige poput ove su rijetke, prije svega jer se na jedan anacionalan način bave gradom isključivo kao istorijskim i kulturnim fenomenom, ali i zbog toga, jer su lišene bespotrebnog patetično-rodoljubnog lamentiranja nad izgubljenim vremenom tako tipičnim za savremeni balkanski kulturni prostor. Stoga mi je kao piscu, ali, prije svega,  kao Mostarcu, posebno drago što sam makar na ovakav simboličan način bio njenim dijelom”, stoji u recenziji Elvedina Nezirovića..
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen