Freitag, 19. April 2019

Skupa zabava u pustinji


Od petka prethodne sedmice, mnogi VIP i prominentni, kao Leonardo di Caprio (44), Paris Hilton (38) ili Orlando Bloom (42) hodočaste pustinju kod grada Coachella u južnoj Kaliforniji. Preko 200 hiljada privremenih hippija skakuću tokom dva vikenda u aprilu, od petka do nedelje, kroz pješčane oblutke. Rese, neon, denim, sjaj i mnogo, mnogo gole kože!
Coachella festival slavi svoj 20. godišnji jubilej.
Šta se krije iza Coachella Hype, pa da mnogi prominentni iz čitavog svijeta hrle u pustinju? Sa live performansima Jaden Smith (20), Ariana Grande (25) i američkog repera Kanye Westa (41) festival izvlači svoje adute iz rukava.

Međutim, ne radi se samo o finim tonovima. Mnogo važnije: Outfiti u što vrelijim pozama se masovno postavljaju na instagram. Među omiljenim motivima, jedan ogromni astronaut, jedan skoro iskonski zabavni park, sa ogromnim točkom, ispred koga promi zauzimaju svoje poze.
Ono što lijepo izgleda, uostalom i sasvim lijepo je skupo. Ko nije došao kao VIP (veza i protekcija) ili pozvan od strane nekog sponzora, mora duboko zavući ruku u džep.
Sam prevoz od Palm Springsa u pustinju, oko 20 minuta vožnje, košta lijepih 70 eura. Najjeftinija ulaznica sa jedan Coachella vikend košta oko 450 eura, a VIP ulaznice oko 900. Najpovoljniji hotel u blizini, košta 200 eura za noć.



A kako se radi o oufitima, kod žena nešto od toga nije puno ni vidljivo. One najčešćee jedva da nose nešto na sebi, često je to samo bikini sa providnim ogrtačem. To, ipak, ne znači da tvaj komad tkanine košta malo. Iza mnogih odjevnih predmeta, kriju se velika dizajnerska imena. A ako nema mjesta gdje bi se zašila etikte, onda se objesi Chanel ruksak, ili torba od Yves Saint Laurenta, sve u vrijednosti od nekoliko hiljada eura.



Ako preostane nešto novca, onda se može popiti pivo, ili pojesti hamburger, na prostoru festivala. Ili, možda i jedno i drugo? Pivo košta 11 dolara (10 eura), a čizburger i do 20 dolara (18 eura). Kugla sladoleda za desert košta 9 dolara (8 eura). Naravno i ostale cijene prate sve to, koktel na primjer košta 16 dolara (14 eura).


A za uspomenu, jedna majica, kao suvenir, jer mnogi iduće godine neće moći ni doći. Za mnoge je ovaj festival jedanput doživljeni životni san. Da ne ostanemo dužni cijena, majica 30 dolara (26 eura), džempar 60 dolara (53 eura). I naravno, na kraju treba platiti i prevoz nazad.
Kako rekoše: Coachella je raj za bogate hippije.
A za običnu raju, ima izać’!
(express)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen