Sonntag, 28. April 2019

Fotografkinje prave zadivljujuće dron fotografije


Šareni blokovi zgrada nalaze se u Kijevu.  Mjesto je privuklo pažnju fotografkinje Aline Rudya, jer se ovaj blok svojim zlatnim kupolama, na satelitskim snimcima ističe iz sive urbane monotonije ukrajinske prijestolnice.

Becca Alves je uhvatila veličanstvenu arhitekturu srednjevjekovne opatije Mont Saint Michel u svijetlu niskog sunca. Pompezna gradnja nalazi se na obali Normandije u Francuskoj, a u trenutku nastanka fotografije vladala je oseka.

Zaleđena rijeka je zarobila usidrene brodove u području Brandenburga, Njemačka, a na sred slike se nalazi osoba koja leži na ledu, očigledno sa dovoljno povjerenja u debljinu leda. Ko zna, možda je to bila baš autorka fotografije Alina Rudya.

Ružičasta boja slanih jezera u Australiji privlači mnoge fotografe, uključujući i Petru Leary. Jezero svoju neobičnu boju duguje bakterijama, koje mogu preživjeti samo u ekstremno slanim sredinama.

Pješački most prelazi iznad botaničke bašte u cvatu, negdje u Rusiji. Fotografkinja Viktorija Volčenko je jedna od djevojaka, koje su zauzele neobičnu pozu na mostu, a kod nje je vidljiv upravljač drona u ruci.

Urednica ove slikovnice, Serena Coady, i sama pravi spektakularne fotografije dronom. Na slici je obala Sjevernog ostrva Novog Zelanda. Iznad crne plaže u Taranakiju uzdižu se nazubljene stijene.

Marina Vernicos je njen dron usmjerila iznad lukobrana na obali grada Sfakia na Kreti. Gledano odozgo, blokovi lukobrana postaju umjetničko djelo.

U dolini Waimangu na Novom Zelandu nalazi se “Inferno Crater Lake”, krater jezera iz pakla. Čini se da prozirno plavo jezero na slici Serene Coady doslovno vrije. Ustvari, ono i dobija vodu od jednog vrelog izvora. Ispod površine jezera kulja voda iz jednog nevidljivog gejzira.


I na kraju urednica i autorica knjige “Kako žene vide svijet”, u koju su pored nje, svoje fotografije priložile mnoge žene širom svijeta. Knjiga je izdata od strane izdavača Riva iz Münchena.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen