Samstag, 13. April 2019

Najekstremnije ceste na svijetu


Više, brže, dalje? Ne, u ovom slučaju bi ova izreka glasila: više, niže, šire, duže?
Za ekstremno rekordne ceste na svijetu očekujemo jednu posebnu vrstu superlativa. Ne moraju se baš sve ove ceste lično “iskusiti” i provozati, a čak i trezvene činjenice dovode čovjeka u stanje čuđenja i zapanjenosti. Cesta koja prolazi kroz 14 država, sa nagibom od 35 posto, ili široka 250 metara, koja ima 12 traka.
Stručnjak za rentiranje automobila Sunny Cars je sastavio potpourri rekordnih puteva, koji je, uz to, dopunjen nekim drugim superlativima, o kojima se pisalo u drugim putopisima.
Ovdje mora biti jasno da su neki opisi stvar ličnog mišljenja i zapažanja.
Panamerikana je na primjer najduža autocesta, ali je, ipak, prekinuta na jednom mjestu. Kad je u pitanju najduži put (ne autoput, ili brza cesta) moralo bi se otići u Kanadu, na obalu jezera Ontario.
Ulica Yonge Street je duga 1896 kilometara. Najduži autoput u jednoj zemlji je sa 13.600 kilometara Highway 1 u Australiji, a Lærdalstunnel u Norveškoj je zaista put s najdužim tunelom na svijetu, ali najdublji tunel ima Eiksundsambandet, takođe, u Norveškoj, koji je dubok je 287 metara.
Pa pođimo redom:

Najstrmija ulica: Na Južnom ostrvu na Novom Zelandu, kroz grad Dunedin, prolazi Baldwin Street, duga 350 metara, sa nagibom 35 posto. Kuće u ulici su napravljene tako da odgovaraju gradijentu ulice.

U odnosu na nju, ulica Filbert Street u San Franciscu, koje je u mnogim filmovima prikazana kao skakaonica za automobile, strma je svega 31 posto.

Najkrivudavija: Nekima dođe loše od ove ulice. Osam krivina na 145 metara, najkrivudaviji put na svijetu. To je Lombard Street u San Franciscu. Prvobitno je imala nagib od 27 posto, što je sa ovih osam krivina umanjeno. Danas je to popularni fotografski motiv, koga turisti ponesu za uspomenu.

Najšira: Eixo Monumental u Braziliji, glavnom gradu Brazila je upisana u Guinnessovu knjigu rekorda kao najšira ulica na svijetu, sa 12 traka i širinom od 250 metara. Između traka se nalaze zelene površine, pa se zbog toga Avenida 9 de Julio u Buenos Airesu u Argentini, sa 14 traka i 140 metara naziva superlativom.



Najduži cestovni tunel: Ne nalazi se u Alpama, kako bi se prvo moglo pomisliti. Tamo je ustvari najduži željeznički tunel Gotthard, sa dužinom od 15.003 metara. Najduži cestovni tunel se nalazi u Norveškoj, u dužini od 24,51 kilometar. To je već pomenuti Lærdalstunnel, koji veže Aurland i Lærdal. U njemu se nalaze odmarališta, posebna rasvjeta i vijugava cesta, kako se vozači ne bi umorili od prave ceste.


Najduža: Aljaska na jednom kraju, a Tierra del Fuego na drugom. Panamericana je najduža cesta na svijetu, koja obuhvata 48 hiljada kilometara autocesta u 14 zemalja, a dužina ceste između sjevera i juga je 25.750 kilometara. Zavisno od rute, čak je definisan i pravac koji vodi kroz 19 zemalja. Prilikom vožnje prođu se dva kontinenta, šest vremenskih i četiri klimatske zone. Prolazi kroz džunglu, pustinje, preko visokih planina, duž Pacifika. Samo 90 kilometara, između Yavize u Panami i sjeverno-zapadne Kolumbije, još nije završen. Tu se nalazi jedan nacionalni park, gdje je gradnja veoma teška kroz prašumu, a stanovnici toga područja ne žele tu nikakvu gradnju.

Najhladnija: Na ovoj cesti je normala minus 60 stepeni Celzijusa. Cesta Kolyma, duga 2031 kilometar, na istoku Rusije, vodi iz Nižnjeg Bestjacha u Magadan. Upisana je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najhladnija cesta na svijetu. Izgradili su je sovjetski zatvorenici između 30. i 50. godine prošlog vijeka. Mnogi su tom prilikom izgubili život, pa se ova cesta naziva i “Put kostiju”.

Najdublja cesta na svijetu nalazi se na dubini 420 metara ispod nivoa mora. To je najdublje mjesto na svijetu, koje nije pokriveno vodom, a nalazi se na zapadnoj obali Mrtvog mora. Ovuda vodi cesta pod nazivom 90 Israel Highway. Povezuje grad Eilat, preko Jordanske doline, sa krajnjim sjeverom Izraela.

Najviša cesta, nalazi se na sjeverozapadu Indije. To je Kardung prevoj, koji se u dužini 39 kilometara stalno penje naviše. Najviša točka nalazi se na 5630 metara nadmorske visine. Put je uglavnom asvaltiran, ali ne na svoim dijelovima. Tamo često i u sred ljeta zna zapadati snijeg.
(express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen