Freitag, 19. April 2019

Novinska fotografija godine, pobjednici i nominovani


Yana iz Hondurasa plače dok njenu majku pretražuje američki graničar na granici sa Mexicom. Slika je nastala kao dio izvještaja o praksi vlade SAD, pod Donaldom Trumpom, da odvajaju djecu od roditelja na granicama širom svijeta. Fotografija je osvojila glavnu nagradu na takmičenju „Press Photo of tHe Year“ 2019. godine.

Pored pobjednika, još pet fotografija je nominovano za fotografiju godine. Tu se nalazi i fotografija Mohameda Badre. Na njoj su pokazani ranjeni u blizini Damaska, nakon navodne upotrebe otrovnih gasova od strane Assadovih snaga 25. februara 2018. godine u istočnoj Ghouti.

Fotografija pod nazivom „Almajiri Boy“ Marka Gualazzinija bila je u konkurenciji za glavnu nagradu. Jedno siroče tumara pored zida u Čadu, a na zidu su nacrtani bacači raketa. Teroristička organizacija Boko Haram je aktivna u oblasti, koja muku muči sa političkim namirima, ekološkim  katastrofama i glađu.

Yorladis je trudna po šesti put, nakon što je prethodnih pet trudnoća morala prekinuti, u vrijeme kada je bila sa pobunjenicima FARC-a. Trudnoća se smatrala nespojivom sa gerilskom pokretom. FARC negira da je bila prisiljena na abortuse. Fotografija Cataline Martin-Chico je, takođe, bila nominovana za glavnu nagradu.

Nepoznati muškarac pokušava 15. oktobra zadržati novinare pred saudijskim konzulatom u Istanbulu. Tamo je 2. oktobra nestao Jamal Khashoggi. Novinar je ubijen od strane saudijske tajne službe. I ova fotografija je bila u nominaciji za glavnu nagradu.

Šesta i posljednja fotografija za glavnu nagradu je od autora Brent Stirtona, a prikazuje Petronellu Chigumbara (30). koja je članica ženske jedinice Zimbabvea, pod imenom „Akashinga“, koja se bori protiv krivolova u ovoj državi.

Slijedi fotografija iz serije „Karavan migranata“, koja je nagrađena za „Najbolji fotografski story“. Za seriju fotografija autor Pieter Ten Hoopen pratio je karavan izbjeglica sa oko 7 hiljada ljudi, na njihovom putu ka američkoj granici.

Pobjednik u kategoriji „Contemporary Issues, Singles“, „Savremena pitanja, pojedinačno“ je fotografija, koja pokazuje mladu ženu po imenu Pura, koja se u jednom ružičastom kabrioletu iz pedesetih godina, vozi kroz njen komšiluk u Havani, na proslavi njenog 15. rođendana. U Latinskoj Americi se petnaesti rođendan smatra datumom prelazakom iz djevojčice u ženu.

U kategoriji „Portreti pojedinačno“, fotografija Finbarra Oreillyja je pobijedila svu konkurenciju. Na fotografiji su prikazana tri modela u senegalskom gradu Dakar, dok prezentiraju haljine dizajnera Adama Parisa.

Bokserka Morin Ajambo trenira za njen meč u Katangi, u jednom prostoru, u velikoj siromašnoj četvrti, u ugandskom gradu Kampali. Iz ovog prostora za trening dospjela je u boksersku reprezentaciju Ugande. Muški boks u Ugandi ima jednu dugu tradiciju, a ženski boks je tek u povoju. Postoje vrlo male mogućnosti da djevojke boksuju na međunarodnom nivou. Fotografija Johna T. Pedersena osvojila je nagradu u kategoriji „Sport, pojedinačno“.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen