Samstag, 20. April 2019

Taj čudesni svijet – Slike dana


Kako to izgleda kad čovjek ima jato (stado) gusaka i potjera ih na ispašu. Slika iz turske provincije Van, koja sa istočne strane graniči sa Iranom. U pozadini snijegom pokriveni planinski visovi.

U Nepalu su se proteklih dana održavale Pahachare svečanosti. Tokom tordnevnog praznika, kroz tantričke rituale  pozivaju se božanstva Kankeshvori, Bhardakli i Sankata, pri čemu sveštenici izvode svjetlosni ritual izmjena lampa u bojama.

Kinezi su poznati kao ljubitelji zmajeva. U primorskom mjestu Quingdao, posjetioci dolaze na plažu, kako bi puštali zmajeve da lete, pri čemu im obilato koriste primorski vjetrovi. Svaka zabava traži svoje mjesto i svoju priliku.

Nisu samo istočnjački narodi ljubitelji živopisnih bohja. Žene u sorbensko – wendiškim kostimima i njihovi pratioci odjeveni u istorijskim kostimima, sjedeći na čamcu, odlaze na otvaranje ovogodišnje tradicionalne sezone u Spreewaldu, kod mjesta Lübenau, u Brandenburgu, Njemačka.

A kako izgleda početak izborne kampanje u državi Malavi u Africi, vidi se sa slike, na kojoj se jedan pristalica vladajuće DDP, Demokratske napredne stranke u gradu Lilongvi, obojio od glave do pete bojama partije. Ni malo ne zaostaju ni ostali prisutni, obojeni u istom tonalitetu. Nije baš, da nam je nepoznato.

Posjetiocima u zabavnom parku Everli Resort u Yonginu u Južnoj Koreji, na putu “Lost Valley Wild Road”, omogućeno je da dožive bliski susret sa životinjama i da ih tom prilikom nahrane, kao što je slučaj sa žirafom na slici.

U Njemačkoj je počela berba šparoga. Jedan poljski radnik ih upravo vadi u polju kod mjesta Beelitz, jugozapadno od Berlina. Ovo mjesto je poznato po uzgoju šparoga, a samo za informaciju, kilo šparoga na pijaci i u samoposlugama, prodaje se po cijeni od 10 eura.

O ogromnim betonskim bistama bivših američkih predsjednika, odloženim u Parku prdsjednika u Croakeru u saveznoj državi Virginija, već smo imali priliku pisati na ovom mjestu. One tamo stoje prepuštene vremenu i nevremenu, nikoga baš puno ni ne interesuje, osim slučajne prolaznika, koji nabasaju na ovaj park usput. I turistička atrakcija ima svoj vijek trajanja. Svake četiri, ili osam godina, dopuni se novom bistom onog koji je već otišao. Tako ih se do sada sakupilo ukuono 43.

Cvjetna polja  Keukenhofu, kod holandskog grada Lisse, zadivljuju raznolikošću boja, a poznata su kao “Garden of Europa”, Cvjetni vrt Evrope.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen