Montag, 22. Dezember 2014

Umro pjevač Udo Jürgens






Austrijski kompozitor, pjevač, tekstopisac i zabavljač Udo Jürgens umro je iznenada u nedjelju, u 80. godini života, kada mu je tokom šetnje švajcarskim mjestu Gottlieben okazalo srce, potvrdio je njegov menadžment. Jürgens je, inače, živio u Švajcarskoj.

Šezdesetih godina prošlog vijeka, Jürgens je tadašnju zabavnu muziku njemačkoga govornog područja, čija su okosnica bili šlageri, unaprijedio modernim aranžmanima, približivši ih na taj način širokoj publici. Komponovao je više od hiljadu pjesama i objavio više od 50 albuma.

Tokom karijere, koja je trajala 60 godina, prodao je 105 miliona nosača zvuka, što ga svrstava među najuspješnije austrijske pjevače svih vremena, a, istovremeno, spadao je u red nauspješnijih solo umjetnika na svijetu.

Njegovi najveći hitovi bili su „Grčko vino“, kojim je poželio dobrodošlicu gasarbajterima iz Grčke, sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao i „Buenos dias, Argentina“, zajedno sa fudbalskom reprezentacijom Njemačke, uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu 1978. godine u Argentini. Tokom turneje povodom njegovog sedamesetog rođendana, pod nazivom „Udo 70“, održao je 222 koncerta kroz Njemačku, Švajcarsku i Austriju.

Daleke 1966. godine, kao predstavnik Austrije, Udo Jürgens je pobijedio na takmičenju za pjesmu Evrovizije, pjesmom „Mercie Cherie“.

Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen