Dienstag, 9. Dezember 2014

Arhitektura kao skulptura - Paris slavi svoju umjetnost




Spektakularna nova zgrada u Bois de Boulogne. Školjka? Jedrenjak sa tri jarbola? Ili?

Novi objekat Franka Gehryja za fondaciju Louis Vuitton u Parizu, u predgrađu Neuilly. Arhitektura kao skulptura. A ustvari, ovo je novi muzej, u koji je smještena umjetničku zbirku Bernard Arnaulta.

Kako ovo opisati? Objekat, zgrada, skulptura, ili nešto sasvim drugo?

Kao gigantski mutant jastoga, za potrebe snimanja novog filma o monsterima u Parizu? Kao oštri stakleni krš, od slomljene bočice parfema? Kao oblak, kao jedrilicu, pa čak i neke zamrznute pomorske bitke, zauvijek zaključene, zajedno sa jedrenjakom sa tri jarbola?

Sva ova poređenja, i još mnogo toga, što bi bilo vrlo teško reći, za, od prije izvjesnog vremena, otvoreni objekat Franka Gehryja, spektakularnu zgradu fondacije Louis Vuitton u Parizu. Gehry je ovim dolio ulje na vatru, bujnoj mašti kritičara: na desetine preliminarnih studija, koji ovo vide kao četiri bezoblična bijela kontejnera pod lučnom staklenom kupolom, označenu kao „santa leda”, u stvari je izložbeni prostor. Da nije bilo Titanika, da li bi ovo bilo napravljeno? Pitaju se. A uz to, objekat je okarakterisan i kao neka vrsta stalnog sukoba.

I to čudovište, sada stoji nasukano ovdje, na ovom mjestu, u Neuillyju, najprestižnijem pariškom predgrađu, gdje živi gornja srednja klasa. Na kraju tihe ulice pokrivene opalim jesenjim lišćem, odmah počinje Bois de Boulogne i Jardin aklimatizacija, jedan nostalgični zabavni park, u kome guvernanta šeta sa djecom u vunenim jaknama tamno plave boje, dok hrane koze ili uče jahanje.

Veliki muzej, uključujući i autobuse tinejdžera iz predgrađa, koje će ovaj muzej privlačiti svojom toplotom i energijom.

Smajo Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen