Mittwoch, 17. Dezember 2014

Na granici sjećanja: Banja za vrijeme gradnje 1914. godine

Ove dvije fotografije predstavljaju Banju za vrijeme izgradnje. Slikana je s hotel Bristola i kadar prikazuje dio Banje s dimnjakom, dio mosta Franje Josipa, dio hotel Neretve i zgradu škole (danas Muzičke).
Uočavamo da je Banja pri kraju s radovima, jer su postavljene drvene skele i očigledno se dovršava fasada. Banja je svečano otvorena 3. juna 1914. godine, što znači da bi ovo mogla biti negdje sredina proljeća iste godine.

Hotel Neretva je uokvirena mnoštvom zelenila, a i na Musali ga uočavamo. Brdo Stolac je obasjan rumenim zracima zalazećeg sunca, a na mostu je vreva ljudi i konja. Pored Starog mosta, ovo je bio jedina mogućnost prelaska Neretve.

Kadar na drugoj slici je pomaknut južno i sada se na slici uočava tok Neretve, kao i panorama grada na lijevoj obali s Pravoslavnom crkvom, Roznamedžijinom džamijom i Bišćevića kućom.

Desno od Pravoslavne crkve i Roznamedžijine džamije se vidi Hadži Balina džamija u Brankovcu, koje danas nema. Obje slike je očigledno retuširala jedna ruka i to vrlo profesionalno, a za pohvaliti je pogođena boja Neretve. Veza s prethodnom slikom je drvena skela na Banji, tako da pretpostavljamo da je snimatelj obe fotografije načinio jednu za drugom u razmaku od možda jedne minute.

Da je to tako pokazuje i panoramska slika dolje, a koju smo načinili od dvije prethodne – sve se lijepo uklapa. Na mostu je i dalje gust promet konja, kočija i ljudi, a uočavamo i električne stubove s obe strane mosta i na oba njegova kraja. Oni su relativno novi (tek dvije godine stari), jer je Gradska elektrana puštena u pogon 2. juna 1912. godine.

Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen