Sonntag, 14. Dezember 2014

Slike nisu iz 1963.


Primjedbe na dvije slike objavljene na stranici Mostarski behar

 

Semire, obzirom da je moto naše ekipe NNNMP - „Ništa nam ne može promaći” dajemo primjedbu na dvije slike objavljene na današnjem Mostarskom beharu.

 

From: MileMajersky

 

Prve dvije slike snimljene '63 god  .

Treca i cetvrta snimljenje , u ulici St.Radica ostalo  pise ! Ostale slike su iz '09 god. prema tome nemoj da kukate , a jos kad bura dune (lazem ,nema je vise kao nekad )osim ove 2012  koja je bila van standarda !

Za sada se nista  ne desava na tom planu, pa nema snijega ni na brdima , to cu jos utvrditi sutra  ako bude vrijeme za brda !

Pozdarav ....Mile !

 

Primjedba: 1963. godine jeste bio veliki snijeg i poled u Mostaru. Međutim, za prvu sliku sam siguran da nije iz te 1963. godine. Tada je na ovom mjestu bila gornja rampa, za koju, nažalost, iz ove perspektive nemamo nikakvu sliku. Drugo. Ove palme su po Mostaru bile posađene prilikom rekonstrukcije tadašnje ulice Desete hercegovačke, koja se desila sedamdesetih i osamdesetih godina. Tada je napravljena i druga paralelna traka ulice, dole od Šantićeve, preko gornje rampe, pa preko raskršća sa Rudarskom. Od tog raskršća, dalje, do Avenije ulica se zvala Splitska. Doduše, ni sva ova rekonstrukcija nije obavljena odjednom.

 

Za drugu sliku iz Kujundžiluka, također nisam siguran da je iz tog perioda, ali pretpostavljam da bi mogla biti.
 
Prije mislim bi obadvije slike mogle biti iz 1984. godine, kad je u Mostaru također pao malo veći snijeg.

 

U prilogu pogled postavljam dvije slike sa Malog kuka, nekad 1964. godine i snimak sa Gigapixel kamere Mostara iz 2013. godine.

Nažalost, detalj sa kolor slike ne vidi se baš najbolje na crno bijeloj slici. Ali se vidi da je ulica bila sa jednom trakom i bez ikakvih palmi na sredini ulice. Zbog toga sam iz crno bijele velike slike posebno odvojio baš ovaj detalj koji prikazuje Milina slika.

 

Semire pozdrav tebi, Mili i ostaloj raji

 

Smail Špago

 








Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen