Freitag, 26. Dezember 2014

Tepa, jedan od simbola Mostara, odlazi u istoriju

Danas je rušenjem otvorenog platoa sa tezgama, započela druga faza renoviranja Tepe, jedne od najstarijih pijaca u BiH, pa i šire, koja će se obavljati u fazama. Viješvjekovni simbol grada na Neretvi odlazi u istoriju.

Prva faza obuhvata uređenje zelene tržnice. Krov će biti urađen iz mnogo povezanih dijelova u različitim nivoima Biće postavljeni mobilni stolovie kako bi Tepa imala svrhu u poslijepodnevnim satima. To obuhvata organizovanje sajmova, predstava, ali i drugih turističkih sadržaja na kojima će biti dosta mjesta za trgovce koji će ovdje prodavati voće, povrće, cvijeće, sokove, ali i ostale domaće hercegovačke proizvode.

Vanjski prodajni prostor će, prema ovom idejnom projektu, imati tri međusobno povezana funkcionalna područja: natkriveni prodajni prostor sa prodajnim stolovima – tezgama, natkriveni prodajni prostor sa zatvorenim kioscima – dućanima i nenatkriveni komunikativni prostor sa drvoredom i klupama. Površina prostora koji je u obuhvatu idejnog projekta je 1500,17 kvadratnih metara.

Osim vlastitog učešća preduzeća „Tržnice-Pijace“ d.o.o. dio sredstava obezbijediće se kroz UN-ovu organizaciju IFAD, koja se bavi investiranjem u poljoprivrednu proizvodnju zemalja u razvoju, a ostala sredstava prikupljaće se „u hodu“.

Vrijednost projekta kreće se između 750.000-900.000 KM.

(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen