Sonntag, 14. Dezember 2014

Matamata (Hobbiton) realni svijet trilogije

Ko nekada poželi otići u realni svijet trilogije „Gospodar prstenova“, onda je posjeta Hobbitonu u Auenlandu, na Novom zelandu, pravo mjesto za to.








Omiljena turistička atrakcija, naravno za ljubitelje trilogije, nalazi se na privatnom imanju porodice Alexander u blizini mjesta Matamata, malog grada na sjevernom ostrvu Novog Zelanda. Režiser poznate trilogije sam je otkrio ovo mjesto, i na tom području inscenirao poznatu filmsku sagu, gdje su Frodo i njegovi saputnici trebali uništiti jedan prsten u vatri Planine sudbine.

Matamata sa svojom okolinom ponudila je filmske kulise, a osim posjete i razgledanja mjesta radnje filma, ovo mjesto nudi i niz drugih slobodnih aktivnosti, kao što su jahanje, igranje golfa ili ribarenje.

U Hobbitonu je čovjek stalno na tragu Frodu, Bilbou i Gandalfu, provlačeći se kroz zelenilo Auenlanda. Sve posjete poznatim mjestima iz filma polaze i nude se u samom mjestu Matamata.

Iako su nakon snimanja filma sve kulise bile srušene, sada su ponovo obnovljene, uz to proširene vodenicom i restoranom. Pogledom iz filmske pećine, počinje jedno neočekivano putovanje u zelenim i čarobnim Auenlandom.

Smail Špago
novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen