Sonntag, 7. Dezember 2014

Liga nacija od 2018. godine – kako bi izgledale grupe?


Novo takmičenje od 2018. Kako bi izgledale grupe, kad bi takmičenje počelo sad odmah. Zmajevi su u drugoj grupi.

 


Fudbalske reprezentacije iz Eurozone od 2018. godine osim kvalifikacija i završnica Svjetskog, odnosno Evropskog prvenstva, takmičit će se u Ligi nacija. Radi se o novom takmičenju koje je jučer odobrio Izvršni odbor UEFA-e.

 

Prva Liga nacija startat će od septembra 2018. godine, a trajat će do juna 2019. Ukupno 54 evropske reprezentacije bit će raspoređene u četiri divizije koje će biti određene shodno evropskim koeficijentima reprezentacija. Prilikom određivanja koeficijenta u obzir će se uzimati ranking i rezultati iz prethodnih kvalifikacija.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je 15. selekcija Evrope i u ovom trenutku bila bi smještena u drugu diviziju. Reprezentacije koje budu posljednje u divizijama A, B i C preći će u nižu diviziju, dok će pobjednici B, C i D divizija napredovati.

Dobar plasman u Ligi nacija olakšat će reprezentacijama put do Evropskog prvenstva 2020. godine. Svaka prvoplasirana selekcija iz divizija Lige nacija će igrati doigravanje za plasman na Evropsko prvenstvo ukoliko se tokom kvalifikacija ne uspije plasirati na završnicu ili izboriti baraž.

U slučaju da se pobjednice divizija Lige nacija plasiraju na EURO kroz kvalifikacije, njihovo mjesto u baražu zauzet će drugoplasirane selekcije iz njihovih divizija. Dvije najbolje reprezentacije iz deset kvalifikacionih grupa plasirat će se na EURO 2020. Preostale četiri selekcije plasman će izboriti kroz doigravanje u kojem će učestvovati 16 selekcija i koje će se igrati u martu 2020. godine.

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen