Samstag, 27. Dezember 2014

Turneja Četiri skakaonice po 63. put

 
Oberstdorf

Novogodišnja turneja skijaških skokova počinje u subotu 27. decembra kvalifikacijama i takmičenjem u nedelju, na skakaonici u Oberstdorfu. Početak turneje je ove godine pomjeren za nekoliko dana ranije, nego inače, po želji organizatora, kako bi tokom vikenda skokovima prisustvovao veći broj gledalaca.

Nakon toga, Turneja se nastavlja skokovima po planu:
31. decembra 2014. i 1. januara 2015. skokovima u Garmisch Partenkirchenu, zatim 3. i 4. januara u Insbrucku i konačno 5. i 6. januara u Bischofshofenu.

Ovogodišnja Turneja je već 63. po redu. Izrazitog favorita nema, ali je u dosadašnjem dijelu ovogodišnjeg takmičenja u skokovima Čeh Roman Koudelka već zabilježio tri pobjede. U uži krug favorita svakako spadaju Norvežanin Anders Fannemel, Nijemac Severin Freund, Austrijanac Michael Haybock, Švajcarac Simon Aman, Slovenac Peter Prevc. Tu svakako spadaju i imena kao što su Austrijanac Georg Schlierenzauer i Japanac Noriaki Kasai.

Fond nagrada Turneje iznosi 315 hiljada švajcaraskih franaka (261 hiljada eura), za kompletnog pobjednika nagrada iznosi 20 hiljada franaka, dok pobjednici kvalifikacija dobijaju po 2 hiljade franaka.

Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen