Sonntag, 14. Dezember 2014

Show down


Kraj jedne ere – U Njemačkoj prestalo emitovanje najpopularnije show emisije „Wetten das…“

 

(fotos:bild)


Nakon 33 godine prikazivanja u subotu veče na njemačkoj televiziji ZDF je poslijednji put prikazana show emisija „Wetten das…“ – „Kladim se da…“.

Bila je to zabava za čitavu familiju subotom uveče. Znak televizijske kulture, zbog koje se  svijet ponekad pomalo i čudio, a prekidanjem njenog emitovanja nestaje i njen poslijednji ostatak. Emisija je važila kao jedan od najvećih show programa u Evropi.

Ukupno je emitovano 215 emisija, u 33 serije, šest do sedam puta godišnje. Emisije je nastala po ideji Franka Elsnera, koji je bio prvi voditelj, a nakon njega su emisiju vodili Thomas Gotschalk u dva navrata, Wolfgang Lippert i Markus Lanz.

Za učešće u emisiji javljali su se kandidati tvrdeći da mogu napraviti nešto skurilno, u kratkom periodu. Jedan prominentni gost bi se kladio da to mogu ili ne mogu to učiniti, a u slučaju da ne dobije opkladu, bio je dužan napraviti nešto zabavnno, ili karitativno. Pored opklada krpz emisiju su prolazile muzičke zvijezde izvodeći svoje najnovije, ponekad i premijernw hitove, kao i čitav niz promine5ntnih, u tom momentu najaktuelnijih gostiju, koji su vodili opuštene razgovore. Emisija je svaki put snimana na drugom mjestu, a završna ljetna emisija bivala je snimana u Španiji. Opklade su bile za izvođenje u Sali, pred gostima i gledaocima, kao i gradska opklada koju bi pripremao grad domaćin. U svakoj emisiji je proglašavan pobjednik, sa najboljom opkladom. Pored toga u svakoj emisiji je bila i jedna dječija opklada, koja nije ulazila u konkurenciju ostalih, a za dobijenu opkladu djeca su dobijala posebne nagrade.

Bilo kako bilo, jednoj zabavi je došao kraj. Za nostalgičare rastanak sa jednom oprobanom, sigurnom zabavom. Na redu je nešto novo.

 
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen