Samstag, 10. Februar 2024

Veležov fudbalski turnir 2024.

 



Fudbalski klub Velež je domaćin tradicionalnog Februarskog turnira, koji se održava u čast 14. februara – Dana oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu. Na turniru će, pored domaćina, nastupiti juniorske momčadi Budućnost iz Podgorice, Igman iz Konjica i Šibenika.

Svečano otvaranje planirano je na pomoćnom terenu stadiona “Rođeni“ u subotu, 10. februara, od 10 sati.

U 11 sati, na teren će istrčati juniori Veleža i Šibenika, dok će se u drugom polufinalu sastati Budućnost i Igman. Finalni susret planiran je istoga dana od 17,45 sati, nakon čega će uslijediti ceremonija proglašenja najboljih, objavio je FK Velež.

Februarski turnir je, nakon 31 godine pauze, obnovljen prošle godine.

“Bilo je tad sve uredu. Za nas je, osim organizacionog dijela, turnir bio uspješan i rezultatski, jer smo ga osvojili. Zahvaljujem i ovim putem klubovima koji su potvrdno odgovorili na naše pozive za učešće”, rekao je Karabeg.

(Fena)



Februari toplo dišu, tradicija živi

Februar je. Za naš grad poseban mjesec u godini. Četrnaestog dana drugog mjeseca 1945. prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka, a već oko 19 sati gotovo njemačke i ustaške snage su pobjegle iz grada. Sat kasnije okupator je priznao poraz. Mostar je u Drugom svjetskom ratu skupo platio slobodu. Palo je 750 boraca i 1.517 drugih žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora.

U slavu viteške borbe i znak sjećanja na dan u kojem su naši preci dočekali slobodu, Fudbalski klub Velež još 1965. organizovao je prvo izdanje Februarskog turnira. Prvi pobjednik bio je Velež, a učesnici Budućnost iz Podgorice, Hajduk iz Splita i Sloboda iz Tuzle. Do agresije na našu zemlju, Turnir je imao 28 izdanja (posljednje 1992.).

Učestvovala su 34 kluba. Velež je rekorder sa 15 naslova pobjednika. Željezničar i Partizan slavili su po tri puta, dok su Dinamo, Hajduk, Crvena zvezda, reprezentacija bivšeg SSSR-a i Rapid iz Beča jednom osvajali trofej. Dva turnira nisu imala pobjednika – 1966. održana je revija pet timova, dok je 1979, nakon prvog dana, turnir prekinut zbog smrti Edvarda Kardelja.

Princ sa Neretve Dušan Bajević sa 22 pogotka je najbolji strijelac turnira. Rekordnu pobjedu ostvario je Velež 9. februara 1980. protiv Dinama, rezultatom 9:2. Interesantno je da su Blaž Slišković i Vladimir Skočajić na spomenutoj utakmici bili četvorostruki strijelci.


1968.

1977.

1982.

Odigrao sam mnogo utakmica na Februarskom turniru. Tri puta sam bio osvojač sa Veležom. To su bili posebni dani koje smo u ono davno vrijeme s nestrpljenjem čekali. I bile su prve provjere nakon napornih priprema. Navijači su u cijelom gradu također s radošću čekali turnir. Uvijek posebna atmofera, i uvijek dobri klubovi. U kafićima smo susretali fudbalske zvijezde. Imali smo goste sa svih kontinenata. Gledao sam kao dijete reprezentaciju Poljske koja je sedam mjeseci ranije osvojila treće mjesto na Svjetskom prvenstvu. Velikog Olega Blohina smo sretali na našim ulicama. Lijepi dani, stadion uvijek pun, prisjetio se bivši fudbaler Veleža Anel Karabeg.


Nakon skoro tri decenije pauze, Klub je odlučio oživjeti Februarski turnir, te je prošle godine uspješno realizovano 29. izdanje uz nastupe juniorskih timova. U fantastičnoj atmosferi i konkurenciji ekipa sarajevskih „vječnih rivala“ i Sutjeske iz Nikšića, pobjednik je ponovo bio Velež, a naš Dženan Puce, iz ruku legende Rođenih Džemala Hadžiabdića, preuzeo je laskavo priznanje za najboljeg igrača turnira.

Pred nama je subotnji, jubilarni 30. Februarski turnir, zanimljivo uz učešće između ostalih i Budućnosti iz Podgorice, simbolično kao i prvog puta.

(FKVelež/20230209)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen