Sonntag, 4. Februar 2024

Prije 20 godina – Digitalni osvajač

 

 

Sve je počelo sa eklatantnim takmičenjem: Mark Zuckerberg, 19, student psihologije i informatike na elitnom američkom univerzitetu Harvard, programirao je stranicu “Facemash” 2003. godine. „Vruće ili ne“ – portal je predstavio slike po dvije studentice za čiju su atraktivnost posjetioci morali da glasaju. Kao što se i očekivalo, sistem ocenjivanja žena izazvao je zgražanje. Pogotovo što je Zuckerberg uzeo fotografije sa Fejsbuka, studentskog imenika univerziteta - bez traženja dozvole. Izbacivanje sa univerziteta je upravo spriječeno. “Facemash” je ukinut nakon nekoliko dana.

Digitalni osvajač je već imao novu ideju: platformu koja je okupila sve Facebooke sa Harvarda.

Dana 4. februara 2004. predstavio je “TheFacebook”, stranicu koju je razvio sa kolegama studentima Chrisom Hughesom, Dustinom Moskovitzom, Eduardom Saverinom i Andrewom McCollumom. Sada je došlo do problema s Cameronom i Tylerom Winklevossom. Blizanci su 2002. osnovali mrežu "ConnectU" i optužili Zuckerberga da im je ukrao ideju. Zuckerberg im je morao isplatiti više od 65 miliona dolara nakon pravnog spora. Ali njegov Facebook koncept povezivanja ljudi sa njihovim profilima bio je toliko uspješan da je ubrzo povezao sve univerzitete u SAD-u i Kanadi. 2006. godine Facebook je otvoren za sve koji imaju 13 i više godina.

Zuckerberg je te godine napustio univerzitet bez diplome. Facebook danas ima skoro tri milijarde korisnika - a bivši drski student ima bogatstvo od oko 104 milijarde američkih dolara.

Na slikama: Mark Zuckerberg i Chris Hughes, koji je jedan od suosnivača Facebooka. Hughes je još uvijek uključen u Facebook i nastavlja da doprinosi razvoju kompanije kao savjetnik.

Druga slika prikazuje Zuckerbergov profil iz 2005. godine.

(welt)


Na facebook sam se prvi put prijavio u ljeto 2006. nakon što sam saznao da postoji ta društvena mraže. Tada je bilo prijaljeno tek oko milion članova iz čitavog svijeta. Pošto je bilo vrlo malo članova sa naših prostora, odjavio sam se za dva-tri mjeseca, računajući da mi je to nepotrebno.

Nakon toga sam se ponovo prijavio u jesen 2008. i od tada se već mogao uspostaviti neki kontakt sa  pretežno našim ljudima iz svijeta. Treba se vratiti unazad 15-16 godina i zamisliti da tada još nije bilo smart telefoina, da su se slale SMS poruke.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen