Donnerstag, 15. Februar 2024

U susret Olimpijskim igrama 2024 – Jedan djelić Pariza za pobjednike

 








Po prvi put je jedan zlatar dizajnirao olimpijske medalje, a posebne su i po drugim stvarima.


U Parizu će ovog ljeta biti održane Ljetne olimpijske igre zahvaljujući kojima će Pariz postati drugi grad, nakon Londona, koji je tri puta bio domaćim Olimpijskih igara.

Olimpijske igre u ‘gradu svjetlosti‘ održavale su se 1900. i 1924. godine, a olimpijski plamen će nakon 100 godina ponovo zasijati u njemu.

Stoga su organizatori Olimpijskih igara odlučili su da medalje za ovogodišnje izdanje najvećeg sportskog takmičenja na svijetu budu, baš kao i same Igre, posebne.

Olimpijske medalje su gral koji svi vrhunski sportisti koriste za ukrašavanje svojih karijera - pa zašto ih ne bi dizajnirala neka zlatarska kuća? Ovo je bila prvobitna misao iza ideje organizatora Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Igre u Parizu da bi se naručio dizajner nakita i satova Chaumet da dizajnira medalje. Njegova radionica se još uvijek nalazi na šik trgu Place Vendôme u Parizu, gdje je i osnovana 1780. godine. Nekadašnji zlatar Carstva dizajnirao je, između ostalog, Napoleonov krunidbeni mač i papinsku tijaru Pija VII. Danas pripada Chaumetu grupi luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), koja se, prošlog ljeta pridružila sportskom događaju kao “premium partner”. On sponzorira Olimpijske i Paraolimpijske igre sa 150 miliona eura kako bi mogao istaknuti brendove svog carstva. I implementira je još jednu ideju, kojom se Igre u Parizu žele izdvojiti od ostalih.

Svaka olimpijska i paraolimpijska medalja sačinjena od komadića željeza iz Eiffelovog tornja izgrađenog između 1887. i i 1889. godine.Kompanija za upravljanje Eiffelovim tornjem odlučila je da za ovogodišnje Olimpijske igre omogući tim autentičnim dijelovima pariške i francuske historije da se ponovo vrate u prvi plan.

Originalno željezo Eiffelovog tornja oblikovano je u heksagon - geometrijski oblik Francuske. Taj simbol podsjeća na angažman cijele nacije u borbi da se Olimpijske igre ponovo održe u Parizu.

Željezo je vraćeno u svoju izvornu boju, smješteno u sredini i utisnuto s amblemom Igara Pariza 2024. te se savršeno uklapa u zlato, srebro i broncu.

A za nas: Nadamo se da će u Parizu Bosna i Hercegovina osvojiti svoju prvu olimpijsku medalju.

(sport)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen