Montag, 26. Februar 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Dolazak proljeća!

Šareno odjeveni muškarci jure zatvorenim ulicama na trkaćim biciklima, što je siguran znak da dolazi proljeće. Barem u južnoj Evropi, život se svakim danom sve više odvija napolju. Na slici je peloton profesionalnih biciklista uokviren moćnim platanama koje se nižu na putu od Berje do Adre na jugu Španije. Jedna od prvih trka na kontinentu, Clásica de Almería, održana je kroz ovu aleju.

I dalje je bilo prilično prohladno sa temperaturama do 17 stepeni. Ali ovih dana bi trebalo da bude čak i do 24 stepena. U Almeriji. A u drugim dijelovima Evrope, proljeće se za sada pojavljuje samo u sportskim programima.



Nema više sigurnog mjesta

Mlado lice, obliveno krvlju, blijedo, pogled prazan, izraz iscrpljen, beznadežan. Fotografije poput ovih postaju simboli rata u Gazi. Ljudi u obalnom pojasu ne mogu nestati u zraku, kako je prošle sedmice upozorila njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, nakon što je Izrael najavio ofanzivu na Rafah. U danima koji su uslijedili, desetine Palestinaca ponovo su poginule u izraelskim napadima na grad na granici s Egiptom. Mnogi povrijeđeni, poput ove mlade osobe, našli su pomoć u bolnici, ali je sigurnost, da u čitavoj Gazi više nema sigurnog mjesta.



Touchdown

Ono"Super" u Super Bowlu još jednom nije bio baš neko veliko pretjerivanje. Dramatična pobjeda Kansas City Chiefsa na stadionu Allegiant, euforični poljubac Taylor Swift za Travisa Kelcea, njen Dobitnik i Lover, kao i Usherov veličanstveni 15-minutna show tokom poluvremenu, sa brojnim gostima, zvijezdama, u kojoj je unoči posebno upala Alicia Keys, koja je izvela svoju solo pjesmu "If I Ain't Got You" odjevena u metrima dugu crvenu pelerinu od Dolce & Gabbana, a i kasnije u pripijenoj svjetlucavoj haljini otpjevala je svoj 20-godišnji hit duet "My Boo" sa Usherom. Jedna njena rečenica rezimirala je ovo spektakularno veče: "To je jedini način na koji znamo kako da se zanjišemo u rocku".

(starn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen