Montag, 5. Februar 2024

Odmor za oči – Ko to tamo pliva?

 Milanezi se rado skrivaju. Ne u gužvi italijanske metropole, već u toplim, ribom bogatim vosama Azije. Giancarlo Mazarese je svoju strast pretvorio u karijeru i od tada radi kao podvodni fotograf. Ali u snimcima poput ovih, u prilogu, strast Italijana je potrebna manje nego skoro budističko strpljenje zemalja Dalekog istoka. „Fotograšem male morske konjiće već dugi niz godina“, kaže Mazarese. “Postoji nekoliko izazova prilikom snimanja ovih životinja, a posebno je to kontakt očima.” Vrlo je rijetko da opušteni primjerak uspostavi dvostruki kontakt očima s kamerom. “To daje fotografiji ono što sam tražio dugi niz godina.”

Na slikama:



-Kad bi ovim ribama bilo dozvoljeno da biraju, znale bi izabrati. Jer, razlika je, da li ih nazivate gunđalima ili slatkousnima. Inače, oba ova naziva se primjenjuju u zoologiji. A njene usne u stvarnosti nisu tako slatke. Osim puževa i dagnji, jedu i sitnu ribu. Kada bi one morale da im daju ime, njihov izbor bi vjerovatno bio jasan: Gunđala!



-Poznate su fotografije makaka u Japanu koji se kupaju u toplim izvorima. Ali tamo samo sjede u vodi u svrhu wellnessa. Vrlo malo ljudi vjerovatno zna da i oni znaju plivati. Čak su i brži od većine homo sapiensa i mogu roniti do pola minute.



-One samo žele da se igraju. Ali još je prerano da se izlegli mladi ribe klovna igraju. Potrebno je 9 do 12 dana, u zavisnosti od temperature vode, da se larve izlegu. Inače, u početku nisu ni muško ni žensko, spol se pojavljuje tek kasnije. Dominantne životinje postaju ženke, a manje dominantne mužjaci. Ko bi rekao da uma i toga?



-Hej gledaj ovamo! Ko god bio, što gleda u kameru, nije snješko sa crvenim papučama. To je mali morski konjić pigmejac. Uz to napuhan i izgleda kao da će puknuti. Uzgred, ovo je mužjak. Ženke su smislile odličan trik: ubacuju jaja u trbušnu vrećicu mužjaka, a on ih tamo mora oploditi i nositi do termina. Što bi rekli: Prilično pametno!

(bams)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen