Dienstag, 20. Februar 2024

Odmor za oči - Najljepše slike i dalje stvara majka priroda

 Nagradu publike na konkursu „Fotograf godine divlje prirode“ ove godine je osvojila dirljiva fotografija Britanca Nime Sarikhani: Polarni medvjed spava na ledenoj plohi u blizini Spitsbergena (dio Norveške).


Slika pod nazivom “Ice Bed”, “Krevet od leda” je snimljena oko ponoći, zbog ponoćnog sunca, a čini se da je sjajna kao dan. Mladi mužjak polarnog medvjeda jedan je od samo oko 26.000 primjeraka, koje su žive slobodno u divljini.

Ostale fotografije nagrađene u ovom takmičenju su lavovi, kornjača i meduze.



Ubice takođe vole svoju decu: Mark Boyd je u Keniji fotografisao dvije lavice koje su jedno mladunče lizale iza ušiju. Vrlo nježno, samo njihovim jezicima. “Shared Parenting”, “Zajednički roditelji”, naslov je kojim je fotograf prikladno naslovio svoju sliku.



Čega sve nema u našem divnom svijetu! Roj mjesečevih meduza kruži u fjordu blizu Tromsoa u Norveškoj. Sjeverna svjetla osvjetljavaju scenu koju je snimio Audun Rikardsen.



Fotografija kornjače u igri snimljena je u dolini Jezreel. Fotograf Tzahi Finkelstein uspio je snimiti balkansku barsku kornjaču koja se igra sa libelom. Neke stvari se mogu postići i bez oružja, i te kako dobro!

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen