Sonntag, 11. Februar 2024

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Samo što dalje

Između drva, ćebadi i dušeka jedva da ima mjesta za ljude. Nesigurno gledaju iz starog auta. Žele da pobjegnu na sam jug pojasa Gaze. U Rafahu se nadaju se da će pobjeći od borbi, kao i desetine hiljada drugih. Oko pograničnog grada s Egiptom postavljeni su šatorski kampovi koji se protežu sve do ograde. Međutim, samo rijetki pređu na drugu stranu, na primjer dvojni državljani koji se nalaze na listama. Ili ljudi koji imaju novca da potkupe graničare. Palestinci su rekli novinarima da bi mogli biti prokrijumčareni na sigurno za nekoliko hiljada dolara.



Umetničko klizanje

U toplijim mjesecima, jezero Wolong na sjeveroistoku Kine je usputna stanica za ptice selice na putu za Australiju. Sada zimi, međutim, privlači drugačije posjetioce: Marathon trkače. Trče i jure u dugom redu preko zaleđenog jezera čija površina zbog snježnih nanosa podsjeća na šare na kravama. Maratonsko trčanje u ekstremno hladnim klimama postaje trend. 42.195 kilometara može se istrčati na Antarktiku, kao i na ledu koji prekriva Sjeverni pol. Za sve one kojima maraton na umjerenim temperaturama nije izazov – ili je mučenje – ovo je i previše.



Dječija igra

Prošle godine velika lavlja glava, ovaj put beba robota: revija modne kuće Schiaparelli na Paris Fashion Weeku događaj je koji često uključuje provokaciju. Beba koju manekenka Maggie Maurer drži u naručju je lutka ukrašena Swarovski kristalima, starim baterijama, kompjuterskim čipovima, preklopnim mobilnim telefonima i drugim dodacima iz doba prije iPhonea. Uz detinjastu pauzu, glavni dizajner etikete, Daniel Roseberry, reaguje namigujući na trend Tiktokera koji koriste AI da transformišu svoje dizajne u digitalne kolekcije.



Nerazdvojni?

Činili su se nerazdvojni, Liverpool FC i njegov trener Jürgen Klopp. Navijači su htjeli da se ispred stadiona na Enfild Roudu podigne statua Kloppu, tik pored klupske legende Bill Shanklya. Sve to kao zahvalnost za Kloppovu vjernost klubu od 2015. godine, sa kojim su došli do pobjede u Ligi prvaka 2019., i osvojili englesko prvenstvo 2020. godine, prvo u posljednih 30 godina. Ali sada Klopp (56) to više ne želi. Rekao je da nema dovoljno energije da više radi ovaj posao. Nakon ove sezone, završio je u Liverpoolu.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen