Freitag, 9. Februar 2024

Odmor za oči – Ko se to još žali na vrijeme?

 


Ovog februara mnaogi imaju samo jednu želju: da još jednom prođu bez problema.

A mongolske koze su trenutno suočene s vremenskim ekstremima od kojih se čovjek naježi, samo čitajući o njima. Prognoza za ovu nedjelju u provinciji Bayan Ulgii, u Mongoliji, je 18 stepeni. Minus. Tokom dana. A to je još uvijek šala, u odnosu na -31 stepen, na koji bi termometar trebao pasti u ponedjeljak navečer. Ovome se dodaju jake snježne mećave. Kako mlade koze ne bi nestale u njima, pastiri se ponekad moraju popeti na deve kako bi imali bolji pregled.

Ova porodica se suočava sa ovakvim vremenskim uslovima tokom svog kretanja na ispaše, svake godine u ovo vrijeme. Kao turista, vrlo je rijetko, da neko svjedoči ovome”, kaže fotograf Hirak Bhattacharjee iz Pertha, Australija, koji je napravio ovaj snimak. Inače, u njegovoj domovini je ovih dana ugodnih 26 stepeni. Plus.

Danas se u Mongoliji na ispaši nalazi oko 27 miliona kašmirskih koza. Od jeseni pa nadalje, životinjama raste svilenkasta poddlaka koja ih grije čak i na temperaturama oko minus 30 stepeni. Ova poddlaka se zatim ponovo češlja u proljećnim mjesecima i prede u veoma traženu vunu.
(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen