Mittwoch, 21. Februar 2024

Iz svijeta - Karneval u Riju završen defileom najboljih

 













Na kraju svjetski poznatog karnevala u Rio de Žaneiru, šest najboljih škola sambe prodefilovalo je tradicionalnim sambodromom.

Brazilska superzvijezda Anitta prethodno je nastupom zagrijala Samba stadion, koji ima prostora za više od 70.000 gledalaca. Njenim nastupom proslavljena je 40. godišnjica Sambadroma, koju je projektovao poznati brazilski arhitekta Oscar Niemeyer 1984. godine.

Pjevačica, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda sa svojim globalnim hitom "Envolver", koji je otpevan na španskom, nastupala je sa plesačima i pevala sambu muziku. Na 700 metara dugačkoj ogromnoj plesnoj pisti za nju je bio prostrt crveni tepih.

Hiljade plesača i muzičara potom je prodefilovalo Sambadromom, obrnutim redoslijedom – prvo šestoplasirana škola – do ranog jutra u nedjelju (po lokalnom vremenu).

Škola "Unidos do Viradouro" proglašena je pobjednikom ovogodišnjeg takmičenja u srijedu zbog predstavljanja snage crnkinje i kulta zmije.

Drugi istaknuti događaji uključivali su nastupe nekoliko škola koje su na različite načine odale počast ličnostima, kulturnim tradicijama i pričama afro-brazilskog stanovništva.

Prema podacima gradske uprave, ovogodišnji karneval bio je najveća karnevalska investicija u istoriji države sa 62,5 miliona reala (oko 11,6 miliona evra).

Sa posljednjim takozvanim blocosima, ili karnevalskim grupama, koji su u nedjelju marširali ulicama grada, završena je najveća zabava na svijetu, ispod planine Glava šećera.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen