Samstag, 10. Februar 2024

Iz svijeta – Slike dana

 


Venecija se sprema

Novogodišnji koncert? “Everyman”? Kreator identiteta za austrijsku kulturu, to je bez sumnje, ali i milosrdno ograničen publici, iz razloga prostora. S druge strane, Venecijanski karneval, koji se održava od 3. do 13. februara u gradu, koji je veoma popularan u turizmu, privlači ljude, i pravi gužve bez kojih bi mnogi mještani rado prošli. Na slici je generalna proba na temu “Nevjerovatno putovanje Marka Pola”.



Biseri iz srednjeg carstva

Piet Mondrian, Paul Klee, Kurt Schwitters? Ovi majstori nereprezentativne, konstruktivističke umjetnosti nesumnjivo su ostavili trag u istoriji. Ali kada je u pitanju implementacija u stvarnom životu, niko ne može prevariti Kineze sa njihovom geometrijski raspoređenim figrama. S druge strane gledano: farmeri u čamcima pregledavaju ekološki uzgojenu plantažu bisera.



Leda, leda, baby

Kao što je to slučaj svake godine u ovo vrijeme, 6.000 Holanđana se trenutno okuplja ne jezeru Weißensee u Koruškoj, u Austriji, i tamo odlaze na alternativni obilazak grada Eifa, a održavaju i holandsko prvenstvo u brzom klizanju. Čitava ova regija zimi živi od leda - ali klimatske promjene su odavno prisutne čak i u 930 metara visokoj koruškoj idili. A nakon što Holanđani odu početkom februara, jezero ponovo u potpunosti pripada mještanima i ostalim zimskim gostima. Led će se i dalje pripremati sve do marta, ako vremenske prilike to dozvole i ako bude dovoljno hladno

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen