Mittwoch, 28. Februar 2024

Iz stare štampe – Amo tamo po Mostaru, 1925. godine

 



U Jugoslavenskom listu od 7. oktobra 1925. godine obavljen je tekst mostsrskog urednika lista o događajima u Mostaru u prethodnim danima.


Amo-tamo po Mostaru

(Od našeg mostarskog urednika)

Mostar, 5. oktobra (1925.)

-:-

Milenijska proslava u Mostaru

Mostar je već dulje vremena željno isčekivao dan proslave 1000- godišnjice Hrvatskog Kraljevstva, te nas ni male ne iznenađuje, da je ta manifestacija slabode, ispala tako svečano. U oči same proslave čitav Mostar bio je iluminativno rasvjetljen, a na brdima hila su postavljena sa dvjema protivnim stranama dva gorostasnn slova Ti A. Mnogi privatnici svečano su iskitili svoje radnje cvijećem i zelenjem, a neki su stotine elektriönih sijalica složili u razne figure. Inače mirni i tihi
Mostar vrvio je svijetom.
Subota veče donijela nam je jednu manifestativnu bakljadu, koju su pratile dvije glazbe. Pred hotel »Neretvom«, održao je g. fra Leo Petrović govor o značenju proslave, te je tom prilikom isticao važnost današnje slobode ujedinjenoga naroda Srba, Hrvata i Slovenaca za ocjenu naše herojske historije. Nase današnje slavije bilo bi tamne boje, da nema svijetle slobode!
U subotu u. veče nastavljen je koncerat hrvatske glazbe pred hotel “Neretvom” do kasne noći.
U nedjelju još ranom zorom. oživjele su ulice od mase seljaka i seljanki, koje su u svom svečanom ruhu dolazile sa svih strana — pod zastavama u Mostar, da učestvuju u velikom slavlju. Oko 9 sati skupilo s je više hiljada učenika svih mostarskih škola, na rondou šetališta Vojvode Mišića, gdje je bio pod vedrim nebom podignut oltar u kome je presvijetli biskup Mišić, održao sluzbu Božiju i prigodnu prediku. Poslije mise narod je formirao poorku od nekoliko hiljada učesnika, koji su uz pratnju sokola i vojske, te vojne i hrvatske glazbe, seljaka sa zastavama, predstavnika vojnih i
civilnih vlasti it.d., krenuli kroz Mostar. Na raskršću srednje uliee, zaustavila se je povorka, gdje je gradonačelnik grada Mostara g. Smail-aga Ćemalović, održao 1ijep govor o značaju današnjeg dana, u isto vrijeme proglasiväi Srednju ulicu, ulicom Kralja Tomislava i otkrivši ploču na kojoj je zlatnim slovima ispisano: Kralja Tomislava ulica!”
Pred zgradom »Hrvoja«, održali su govor g- dr. Bariša Smoljan i fra Leo Petrović, naročito istaknuo ove riječi:

“Brača Gačani po svolim izaslanicima poručili su nam: Recite braći Hrvatima u Mostaru, da Tomislav nijie samo Hrvatski Kralj već i naš (Srpski). Za to i mi trebamo da kažemo Car Dušan Silni, nije samo sršski car već i Hrvatski i kad te riječi nađu duboki odraz u srcima naroda tada ćamo biti i ostati veliki, moćni i silni!”
Poslije toga otkrivena je spomen ploča na zgradi “Hrvoja” sa natpisom: “Na spomen Hiljadugodišnjice krunisanja prvog Hrvatskog Kralja Tomislava na Duvanjskom polju.

Hercegovački Hrvati”
Poslije podne oko 5 sati započele su utakmice svih lokalnih klubova za milenijski pokal, kojega je nakon neodlučene utakmiee dobio HŠK. Poslije utakmice bile su sokolske vježbe, a u veče je bila u
Hrvoju velika svečana zabava i veselje, koje jo trajalo sve do zore.

-:-

Kad nadležni savjet dijele.
Naša Željenička uprava, htjela je da daje dobre savjete, Ona je u svoje doba gotovo u samo proljeće u sporazumu sa rudarskom upravom obratila se putem trgovačke komore i direktno svim privrednicima i industrijalcima, te ih uputila, da se hitno snabdiju sa velikim količinama ugljena, kako bi mogli predurati zimu pošto su zimi većinom vagoni zauzeti prevozom drveta. Zaista trgovci i industrijalei poslušali su ovaj savjet i počeli se snabdjevatl potrebnim količinama ugljena;
Neki dan, odjedanput Željeznička direkcija prokine sa dostavljanjem vago na veliko zaprepaštenje svih trgovaca j industrijalaca. Isprva se nije moglo saznati za pravi razlog ovoga sudbonosnog naređenja, all je ipak napokon željeznička direkcija. diskretno i stidljivo priznala, da je zaboravila snabdjeti sebe sa potrebnim količinama ugljena tako, da su se njezini magazini preko 1jeta potpuno ispraznili. Upozorujemo trgovačku komoru, da podsjeti željeznicku direkelju, da se do godine pravodobno snabdije ugljenom.

-:-
Ovogodišnja građevna sezona u Mostaru
Da ne zaborave djeca kako su nastale kuce, Mostar podiže svake godine po jednu novu zgradu. Ove godine je izgrađena svega jedna privatna zgrada i jedno pedestak dućana. Vojne vlasti intenzivno zidaju, a isto tako i država je votirala veće svote za podizanje oblasne bolnice u Mostaru.

-:-
Nezadovoljstvo hercegovačkih seljaka
Organizacija sadioca duhana u Hercegovini sazvala je za nedjelju dne 25. oktobra jednu javmu protestnu skupätinu svojih članova. Skupština će zauzeti protestni stav prema ukidanju kilovnica, snizivanju otkupnih cijena, isplaćivanju oštete zu prošlogodišnji dug i.t.d
Narod je mnogo ogorčen ukidanjem “kila”, a da se nije Monopolska Uprava pobrinula, da na njezino mjesto postavi nešto novo.


Prilog: Mostar, Rizzina niz korzo, Miroslav Loose

priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen