Sonntag, 4. Februar 2024

Izgubljene građevine – Robna kuća HIT

 



Robna kuća HIT (Hercegovačka integrisana trgovina) izgrađena je 1972. g., na prostoru gdje su se nekad nalazili objekti Stare željezničke stanice, preko puta mostarske Gimnazije. Bio je to suvremeno projektiran objekt (projektirao ga arh. Safet Galešić), dobro opskrbljen i privlačan za mlade posjetitelje koji su u njoj obilazili odjeljke čak i kad nisu namjeravali ništa kupiti. Tijekom zadnjeg rata, zapaljen je u svibnju 1992.g., a ubrzo su ostaci odneseni. Na upražnjenom prostoru se gradi Hrvatsko narodno kazalište. Fotografija je iz 1980-ih

Ponukani sporom obnovom i rušenjem nekih poznatih građevina iz naše mladosti, prije 10 godina smo kreirali seriju fotografija pod nazivom IZGUBLJENE GRAĐEVINE. Namjera je bila podsjetiti se na one koje su srušene i zauvijek izgubljene ili ubrzati obnovu nekih od njih. Međutim, kao što je vidljivo, ni danas se situacija nije puno promijenila – srušene ne niču ili su u međuvremenu izniknuli neki novi objekti, a oštećeni se ne obnavljaju.

Fotografije su rađene kombinacijom tada (2014. g.) aktualnog stanja objekata te ubacivanjem istih iz doba njihova punog sjaja. Nastojali smo što točnije uglaviti objekte u starije fotografije. Koliko smo uspjeli – procijenite sami.

CIDOM team

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen