Dienstag, 25. Februar 2020

U sjećanju: Kobe Bryant




Komemoracija u Staples centru

U prepunoj dvorani Staples Center u Los Angelesu u ponedjeljak 24. februara je održana komemoracija za Kobea Bryanta, njegovu 13-godišnju kći Giannu te još sedam ostalih putnika koji su poginuli prošloga mjeseca pri padu helikoptera, na kojoj su se dirljivim govorima od košarkaške legende, među ostalima, oprostili njegova supruga Vanessa, Michael Jordan i Shaquille O’Neal.
Svečanost pod nazivom “Slavlje života” započela je nastupom pjevačice Beyonce koja je izvela svoj hit “XO” te otkrila da je “to bila jedna od Kobejevih najdražih pjesama”.
Voditelj ceremonje Jimmy Kimmel potom je u suzama govorio o nasljeđu Kobeja Bryanta i istaknuo neke od košarkaških legendi koje su se našle među 20.000 okupljenih u Staples Centeru. Michael Jordan, Magic Johnson, Kareem Abdul-Jabbar, Shaquille O’Neal, Phil Jackson, Tim Duncan, Stephen Curry i mnogi drugi došli su se još jednom prisjetiti najvećih trenutaka iz života jednog od najboljih košarkaša svih vremena, a Kimmel je posebno istaknuo pojavu legende Boston Celticsa Billa Russella, koji je večer prije na dvoboju najvećih suparnika Lakersa i Celticsa bio u gledalištu u Bryantovom dresu s brojem 24.
(sport)



Košarkaška mega zvjezda jednom je rekao, kako je navikao da ga mrze.

Kobe Bryant je polarizovao: egocentričan i opsjednut, tako su ga nazivali kritičari, dok su ga stručnjaci počastili titulom najboljeg igrača njegove generacije. Kompleksnost njegovog lika ogledala se u nadimku koji je Bryant dao sebi: "Crna Mamba", otrovna zmija, koja se smatra jednom od najopasnijih na svijetu.
Dok je bio dijete, rekao je jednom, osjećao se kao autsajder, kao crni američki dječak u Italiji, gdje je njegov otac sedam godina igrao košarku. Sin ga je vrlo brzo nakon toga profesionalno nadmašio: 1996., tada 18-godišnji Bryant, odigrao je svoju prvu utakmicu u sjevernoameričkoj profesionalnoj ligi NBA i zbog njegovog spektakularnog stila igre, vrlo brzo je smatran kao mogući nasljednik Michaela Jordana. Ustvari, imao je sličnu uspješnu karijeru kao i njegov idol Jordan: Bryant je 20 godina nosio dres Los Angeles Lakersa, osvojivši pet prvenstava i dvije zlatne olimpijske medalje. Za mnoge su Bryantove ambicije i radna etika bili jedinstveni, neki su bili manirski. Pričalo se na primjer, da se povremeno pokušavao raspitivati kod poznanika, koji je radio za Dallas Mavericks, da se uvjeri, da njegov njemački konkurent Dirk Nowitzki ne trenira teže od njega. Niko ne bi trebao biti bolje pripremljen, i niko ne bi trebao marljivije raditi od njega.
S tim je stavom Bryant dugi niz godina dominirao protivnicima; 2006. godine postigao je 81 poen u jednoj utakmici, što je drugi najviši rezultat u NBA istoriji.
2003. godine jedna optužba za silovanje protiv Bryanta postala je javna, krivični postupak je kasnije obustavljen, završivši vansudskom nagodbom, a Bryant je time izgubio nekoliko sponzora. Ipak, uspio je da vrati reputaciju: na kraju karijere Bryant je 2016. godine slavljen širom svijeta, Los Angeles je proglasio „Dan Kobe Bryanta“.
Osim investitorskog posla, Bryant je nakon sporta bio i kreativan: Njegov animirani kratki film »Draga košarka« osvojio je Oscara 2018. godine; a sve do nedavno je radio s Paulom Coelhoom na jednoj dječjoj knjizi.
Kobe Bryant poginuo je u nesreći helikoptera u Kalabasasu u Kaliforniji 26. januara ove godine, zajedno sa svojom kćerkom Giannom i još sedam putnika.
(spiegel)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen