Sonntag, 2. Februar 2020

Super Bowl LIV






Super Bowl LIV je 54. Super Bowl. To je finale sezone 2019. godine, Nacionalne nogometne lige (NFL) u američkom nogometu. Igra se 2. februara 2020. godine na stadionu Hard Rock u Miami Gardens, na Floridi.
U finalu se sataju ekipe Kansas City Chiefs i San Francisco 49ers.
Sudija susreta je Bill Vinovich.
Nacionalnu himnu pjeva Demi Lovato.
Show na poluvremenu: Jennifer Lopez i Shakira.





Kansas City Chiefs osvojili su Super Bowl samo jednom u svojoj historiji, tačnije na Super Bowl IV. 1970. godine. San Francisco 49ers, s druge strane, pet puta su osvojali Vince Lombardy Trophy.


Zbog dosadašnje sezone, i nevjerovatnih uspjeha playmakera Patricka Mahomesa, Kansas City je favorit u Super Bowlu.


Mahomes i njegov kolega iz 49ersa, Jimmy "G" Garoppolo, takođe su u duelu za nagradu Super Bowl MVP Award 2020. Bit će nagrađeni najbolji igrač u playoffuu i u Super Bowl.

Povratak zlatnih kaciga

Legendarni San Francisco 48ers igraju za Super Bowl

Šta će večaras raditi Joe Montana? Pitanje na koje je ovog 2. februara vrlo lako odgovoriti: Gledaće 54. Super Bowl. Jer u velikom finalu američkog fudbala igra tim koji je za njegovo ime vezano kao pupčanom vrpcom.
San Francisco 49ers osvojio je četiri prvenstva pod njegovim vodstvom u 80-ima i ranim 90-ima.
Joe Montana bio je izvanredni napadač svog vremena i još uvijek se smatra jednim od najboljih u ovom sportu. Sada postoji playmaker koji je osvojio više naslova od njega, Tom Brady, muž Gisele Bündchen, sa šest osvojenih Super Bowla.
Ipak, Amerikanci se još uvijek vole sjećati Joea Montane: svaki je prolaz, ma koliko nemoguć bio, pronaći pravog čovjeka, a sve to najbolje pod većim pritiskom.
Jimmy Garoppolo, koji je sa 49ersom tek od 2017. godine, aželi sada zajedno s ekipom prirediti jedan gigantski sportski događaj, mora sve ovo izdržati: Super Bowl ima više od 100 miliona gledalaca. Sigurno je da Garoppola konstantno upoređuju sa Montanom, želi razgovarati sa njim prije finala; Mali savjet "od članova porodice" nikada ne škodi, kaže Garoppolo.
Montana, koja sada vodi vinariju u blizini San Francisca, pojaviće se prvi put na stadionu, na jednom Super Bowlu, od njegovog aktivnog vremena.

Na slici, lijevo, Joe Monata, kao napadač je sa 49ersima osvojio četiri Super Bowla, i deesno, Jimmy Garoppolo želi sa 49ersima voditi ekipu do osvajanja novog Super Bowla, prvog nakon 1994. godine.
(stern)
(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen