Montag, 17. Februar 2020

Četiri sezone ostrva Kotisaari









2015. godine fotograf prirode, Jani Ylinampa dronom je snimio fotografiju idiličnog ostrva smještenog u rijeci Kemi. Nakon što je je postala postala viralna na društvenim mrežama, Jani se vratio da napravi dodatne fotografije kako bi pokazao ljepotu ovog ostrva tokom različitih sezona.

"Sezonske promene u Laponiji su drastične i ovo malo ostrvo je savršen način da to prikažu", rekaok je Jani za medije. Letenje drona tokom zimskih mjeseci je također jedan veliki izazov. Ostrvo je udaljeno samo četiri kilometra od arktičkog kruga, a temperature se spuštaju znatno ispod nule, tokom zimskih mjeseci. Uz to je dodao “Zimi mi je potrebno suho vrijeme, kako se propeleri drona ne bi smrzavali.“

Do 1980. godine ostrvo Kotisaari bilo je popularno okupljalište drvosječa iz mjesta Rovaniemi u Laponiji, Finska. Rijeke Ounas i Kemi korištene su kao ploveći kanali za drvnu industriju, da bi ovaj sistem je na kraju bio zamijenjen modernim kamionima. Idilično ostrvo sada je postalo turistička lokacija, dostupno samo brodom. Dnevni raspored plovidbe trajekta omogućava turistima da dođu i posjete ostrvo, kako bi osjetili kakav je bio život drvosječa u prošlosti. Jedna zgrada na ostrvu je pretvorena u tavernu, koja primi sve dnevne posjetioce.
(dronedi)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen