Dienstag, 18. Februar 2020

Izložbe: Skulpture forme







Izložba s radovima iz kolekcije couturiera Azzedine Alaïa u Parizu

Dugo je čuvao svoju veliku strast u tajnosti. Modni kreator Azzedine Alaïa rekao je svojim zaposlenicima da ide na fizioterapiju, a zapravo je otišao u jednu od pariških aukcijskih kuća da kupi modele od svojih konkurenata. Couturier, rođen u Tunisu 1935. godine, sakupljao je modu desetljećima, mnogo prije nego što su drugi prepoznali vrijednost ranih haljina Coco Chanel, ili Balenciaga bolero jakni.
Nije se radilo o novcu, jer mu on nije bio važan. Tunižanin je kupovao samo dizajne onih kolega, kojima se zbog tehnike krojenja i rukotvorina divio: haljine Jean Paul Gaultiera ili Yohji Yamamoto.
"Bio je najveći privatni modni kolekcionar i potrošio je bogatstvo na to", kaže Olivier Saillard, bivši direktor pariškog muzeja mode u Palais Galliera, kustos fondacije Alaïa, a nakon smrti modnog dizajnera 2017. godine, odgovornog za organizovanje i upravljanje njegovim kolekcijama.
„Trebati će godine da shvatimo sve ovo“, kaže Saillard. "To je kolekcija koja je ravnopravna kolekcijama mnogih muzeja mode, a u mnogo čemu, još ekskluzivnija, jer nikad nije ovisila o donacijama."
Strast sakupljanja je kod njega počela pozivom jedne saradnice Cristóbala Balenciagasa 1968. godine. Španac je upravo zatvarao svoj pariški studio; ostala mu je odjeća, kaputi i večernje haljine. Mademoiselle Renée je predložila Alaiu da ponese sa sobom što god želi, mogao je mijenjati krojeve, a također koristiti i ostatak tkanina. Ali, Alaïa je spakovao samo unikate u svileni papir i donio ih svojoj kući. Od tada je počeo sakupljati modu, to nacionalno kulturno naslijeđe Francuske.
U posljednjih deset godina svog života, kaže Saillard, kupovao je kao opsjednut.
Mali dio ove kolekcije sada se može vidjeti u njegovoj bivšoj pariškoj kući na Rue de la Verrerie. Ukupno 56 haljina, jakni i kaputa od Balenciaga, uglavnom iz četrdesetih, pedesetih i šezdesetih godina prošlog vijeka, biće prikazano pored dizajna Alaïea, uključujući mnogo crnih haljina, tijesnih elemenata i volana nalik na vodopade - skulpturalna djela arhitektonski privlačnih krojeva i nevjerojatno modernih,

Izložba pod nazivom „Alaïa i Balenciaga, sculptures de la forme", 4. Arrondissement, Paris, otvorena je do 28. juna, svakodnevno od 11.00 do 19.00.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen