Samstag, 22. Februar 2020

Šest kratkih zanimljivosti iz čitavog svijeta




Najstariji čovjek na svijetu!
Sada je to službeno: Chitetsu Watanabe iz japanskog Joetsua najstariji je čovjek na svijetu.
Sa 112 godina i 349 dana, upisan je u "Guinnessovu knjigu rekorda".
Tajna njegovog dugog života: nikad se ne ljuti, uvijek nasmiješen!


Čisti se teren za Teslu – Zaštitnici prirode zaustavili sječu šume
Da bi Teslina fabrika električnih automobila „Gigafactory 4“ u Njemačkoj mogla biti završena do kraja 2021. godine, kako je i planirano, izvođači radova su počeli sjeći šumu kod mjesta Grünheide (Brandenburg).
Dva hitna zahtjeva zaštitnika prirode u početku nisu uspjela. Prethodnih dana, Viši upravni sud u Berlinu-Brandenburgu odlučio je da se, sad za sad, mora zaustaviti sječa stabala.


Čudna ceremonija sa zečjim nogama
Na završnoj ceremoniji nakon školovanja, u Soranu, na sjeveroistoku Iraka, jedna žena vojnik pripadnica Peshmerga jedinice, zubima je zagrizla noge kunića. Malo čudan ritual, koji bi trebao bi dokazati snagu kurdskih boraca. Inače Peschmerga jedinica se bori protiv ISIS-a od 2014. godine.




Tko ima nešto protiv Banksyja?
Najnoviji mural misterioznog street art umjetnika Banksyja uništen je samo dva dana nakon što je otkriven.
Njegovo djelo na jednom zidu u Bristolu (Velika Britanija) neko je premazao ružičastom bojom i nacrtao srce i napisao "BCC Wankers" (u prevodu BCC drkadžije). Sa BCC se može misliti i na gradsku upravu Bristola. Na muralu, na sivom zidu kuće, vidi se jedna djevojčica, kako uz pomoć praćke baca ruže.


Donaldova podrška miluje stup
Ivanka Trump, kćerka i savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa (73), posjetila je prethodnih dana džamiju šeika Zayeda u Abu Dabiju. 38-godišnjakinja je otputovala u Ujedinjene Arapske Emirate, kako bi govorila na Svjetskom forumu žena u Dubaiju.



Ima zime, nema zime
Bio je to najhladniji dan zaljubljenih u zadnjih 77 godina. Bar tako kažu u Chicagu. Na temperaturama od minus deset stepeni i oluji, smrznulo se biciklo u ovom američkom gradu. Međutim, u Nemačkoj je sasvim suprotan slučaj, kako kaću, ovo jenajtoplija zima od kako se biljež temperature. Prvi šafrani već izbijaju na obalama Elbe u Drezdenu.
(BamS)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen